Koliko smo zavisni od "pametnih telefona"?

Velika Britanija, Belgija, Holandija i Njemačka samo su neke od država koje zagovaraju djelimično ili totalnu zabranu korišćenja TikToka

28.03.2023. 21:21
  • Podijeli:

Brojne zemlje širom svijeta donijele su odluku o zabrani korištenja aplikacije TikTok zbog sigurnosnih razloga. Neke zemlje su je, čak, potpuno zabranile.

Koliko smo kao društvo postali zavisni o "pametnim telefonima" i da li se slični trendovi mogu očekivati i u BiH?

Prazna igrališta i parkovi, a telefon u ruci je slika današnjeg društva. Pojedini su zaboravili, a mnogi nisu stigla ni da nauče šta je igra bez interneta i kompjutera. Ko se još sjeća lastiša i školice?

"Ja recimo imam unuku koja ima 11 godina, ja nju molim da izađe napolje, hoće na lap top, hoće na telefon. Ona igrice igra, nju više ne interesuje polje. Ja sam se igrala do naveče nisam htjela da jedem koliko mi je bilo žao da uđem u kuću. Mama namaži mi krišku hljeba I to je bio čitav dan i mi se igramo, ne treba nam ni ručak", poručuje Sarajka Merima.

Velika Britanija, Belgija, Holandija i Njemačka samo su neke od država koje zagovaraju djelimično ili totalnu zabranu korišćenja TikToka.

"TikTok uzima puno više informacija nego što bi to smio. S obzirom na to da je to kineska korporacija, samim tim bliska kineskoj vladi, postoje opravdane sumnje da se te informacije dijele u sa kineskom vladom", poručuje ekspert za cyber sigurnost Vahidin Đaltur.

  • Podijeli: