Koliko koštaju hercegovačka vina u londonskom restoranu?

Unutar vinske karte restorana Fat Duck možemo pronaći blatinu Carsus, koja se kvalifikovala za wine pairing na degustacijskom meniju

01.12.2022. 01:00
  • Podijeli:
vino i čokolada Zagreb 05_Una TV-1667839549032.webp Foto: Una TV

Hercegovačka zemlja daje vrhunska vina čiji kvalitet je prepoznao londonski restoran Fat Duck.

Ljubiteljima gastronomske scene dobro je poznat, a nosi tri Michelin-ove zvjezdice. Prestižnu titulu za najbolji restoran po izboru World’s 50 Best Restaurants dobio je 2005. godine, piše Bonjour.

Heston Blumenthal je šef restorana koji je prepoznao kvalitet hercegovačkih vina i uvrstio ih u degustacijski jelovnik Discovery. Radi se o vinima vinarije Škegro čiji se vinogradi nalaze u mjestu Radišići kraj Ljubuškog. Prvi vinograd ove porodice je brojio 2.500 trsova žilavke i blatine.

Uspjeli su povezati površinu pod vinovom lozom i vinariju, a imaju i kooperante. Poznati su i po proizvodnji trnjaka, autohtone sorte.

Unutar vinske karte restorana Fat Duck možemo pronaći blatinu Carsus, koja se kvalifikovala za wine pairing na degustacijskom meniju koji košta 169 funti (369 KM). Osim toga, ovo vino se našlo na listi vina na čaše, a za blatinu Carsus potrebno je izdvojiti 22 funte, odnosno 25,48 eura. Svoje mjesto su dobile žilavka Krš Crni i blatina Krš Crni vinarije Škegro iz 2021. godine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()