Kaktus Šejn dojahao u Prijedor: Zavirite u svijet Milana Sadžaka

Kaktusi, svijeće, magnetići, saksije - sve je ručni rad

05.03.2023. 14:39
  • Podijeli:
332113664_1349835212459523_2239842718891814769_n-6401bdaa9d6e2.webp Foto: Ustupljena fotografija

Nije riječ o misterioznom revolverašu iz filma "Shane", nego o Milanu Sadžaku, studentu PMF-a na odsjeku Fizike koji voli kaktuse i pravi im udobne "kućice".

Kaktusima se počeo baviti baviti prije nekih 4-5 godina sasvim slučajno i bez trunka znanja o njima. 

"Desila ne neka nezgodna operacija i bilo je potrebno mirovanje, i kao pravi "vječiti student" umjesto da učim za fakultet i ispite počeo sam učiti o kaktusima, sa kojima mi je bila prepunjena soba ali i gotovo cijela kuća, o njima generalno, kako se koji zovu, gdje budu, kako se održavaju, kako se rasađuju i sve te sitnice. Ne mogu reći da sam majstor preveliki i da znam sve, ali se trudim da i sam naučim što više. Nakon tri godine bavljenja uslijedila je pauza od godinu dana iz (i meni samom) nepoznatih razloga, ali "Šejn" se vratio na velika vrata još jači", priča Milan za UNAworld.

Inače je četvrta godina fizike, nastavni smjer, na PMF-u te se nada da će u dogledno vrijeme i to završiti i osloboditi se nekih misli vezanih za to i da se posveti stvarima koje, ipak, više voli, a to su muzika, čuvanje Sane (OO "Čuvari Sane" Prijedor) i kaktusi.

O kaktusima priča da oni nisu biljka pored koje se samo prolazi, već zahtijevaju neko znanje i ljubav. 

"Treba poznavati način održavanje u zimskom i ljetnom periodu, ali to objasnimo i vrlo rado odgovaramo na sve poruke vezane za održavanje", kaže Milan.

Ne bavi se samo isključivo kaktusima, već tu je sve propratno ali u duhu kaktusa i kauboja. 

"To podrazumijeva izradu gipsanih saksija koje služe za mirisne svijeće, koje takođe pravimo u kućnoj varijanti,  ali daju posebnu čar svemu. Tu su i magnetići u obliku kaktusa, šeširići i Deda Mrazove kapice za kaktuse. Što se tiče pravih saksija, one su betonske uz armaturu u vidu staklenih niti. Za njih treba oko 24h da se osuše, tada ih vadimo i čistimo i prelazi se beton bojom nakon čega slijedi oslikavanje, da li spontanim umakanjem u lak ili pokušajem glumljenja Pikasa i iscrtavanjem, to već zavisi od same inspiracije u datom momentu", navodi Milan.

Šejn je dojahao u Prijedor

Inspiracije uvijek ima, a ona dolazi iz dobrog druženja. 

"Ovim putem želim da pozdravim i pohvalim svoje dvije drugarice, koje su tu uz mene, uz zezu ali i želju za radom, za kreacijom nečega svog. Da nije bilo njih i blesavih priča, pitanje je da li bi Šejn ponovo dojahao u Prijedor", kaže Milan.

Kaktusi su zapravo za sve, interesantni su svojim oblikom, rastom, cvjetanjem, mogu biti idealan poklon za sve, nevezano za pol ili uzrast, tu su da obraduju, usreće, ali i nekad ubodu kao znak opomene da nije sve baš uvijek onako kao što izgleda.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()