Imamo li razloga za paniku: Mogući manji zemljotresi na našem području

Zemljotres u Turskoj nije neočekivan, jer je to izuzetno aktivno tektonsko područje

06.02.2023. 14:30
  • Podijeli:
Turska_zemljotres_foto_AA (25)-63e0c7687d9f7.webp Foto: AA

Dva razorna zemljotresa skoro identične jačine od 7,8 i 7,5 stepeni pogodila su danas Tursku, a teške posljedice osetila je i Sirija. Nakon prvobitnih zemljotresa uslijedilo je skoro stotinu naknadnih, od koji su neki bili jačine i 6,0 stepeni po Rihteru.

Ne treba paničiti

Opravdano se postavlja pitanje, s obzirom da je jak zemljotres osjetila i Hrvatska prije dvije godine, da li možemo očekivati naknadne zemljotrese čak i na našem području.

Seizmolog Ana Mladenović izjavila je danas da je moguće očekivati zemljotres na našim područijima, ali da ne treba paničiti. 

"Moguće je da će se desiti neki zemljotres u područijima koja su blizu nas, ali niko ne može da kaže gdje će to tačno biti. Da li će biti u Grčkoj, Makedoniji ili kod nas to ne možemo da znamo. Ne treba da se plašimo i da se pripemamo za jači zemljotres", rekla je ona za Tanjug. 

Mladenović je objasnila da su zemljotresi povezani, ali da ne mora da znači da će se energija sa područja jednog zemljotresa prenijeti na drugo područje. 

"Zemljotresi su generalno povezani je se dešavaju po rasjedima, i tektonski blokovi po tim rasjedima mogu da prikupe određenu količinu energije. Energija se poslije zemljotresa raširila i širiće se nakon ovih naknadnih udara", rekla je ona.

Turska izuzetno aktivno tektonsko područje

Mladenovićeva smatra da zemljotres u Turskoj nije neočekivan, jer je to izuzetno aktivno tektonsko područje.

"Riječ je o jednom rasjedu koj se zove Istočno Anadolijski rasjed, koji predstavlja granicu od anadolijske ploče na kojoj je Turska i Saudijsko Arabijske ploče koja se kreće ka sjeveru. Upravo to kretanje ploče na kojoj je Saudijaska Arabija izaziva kretanje po andadolijskom rasjedu", kaže Mladenović. 

Ona navodi da je magnituda zemljotresa koja je iznosila 7,8 stepeni Rihterove skale velika za to područje i da je problem u tome što je hipocentar zemljotresa na maloj dubini.

"Magnituda je bila velika čak i za to područje, iznosila je 7,8. Problem je u tome što je hipocentar zemljotresa bio na relativno maloj dubini, tako da pretpostavljam da je šteta od ovog zemljotresa velika", rekla je Mladenović.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()