HPV vakcina: Od narednog mjeseca besplatna za dječake i djevojčice

Broj novooboljelih i umrlih žena u Republici Srpskoj je u stalnom porastu

04.02.2023. 08:42
  • Podijeli:

U Republici Srpskoj narednog mjeseca počinje vakcinacija protiv humanog papiloma virusa.

Preporučena besplatna vakcinacija provodiće se kod djevojčica, ali i dječaka od 11 do 14 godina u nadležnim domovima zdravlja. Nabavka je sprovedena za trogodišnji period, oko deset hiljada doza vakcina na godišnjem nivou.

Rak grlića materice je četvrti najčešći rak među ženama u svijetu, a broj novooboljelih i umrlih žena u Republici Srpskoj je u stalnom porastu. Upravo su infekcije HPV-om direktno povezane sa ovim karcinomom.

"Znači, ako pričamo o 21 protekle godine do 23 prije dvije godine na 100.000, podaci su koji izazivaju veliku zebnju među zdravstvene radnike, među populaciju ali i među Vladu i ministarstva koja treba da uvedu skrininge. Na primjer Slovenija, ima svjetske rezultate, oni su sa nekih 18 na 100.000 sveli to na 7/8 na 100.000. Oni godišnje imaju one najradikalnije operacije otprilike na 7 do 8, a mi ih imamo na dvadesetak, tridesetak mjesečno", kaže Vesna Ećim-Zlojutro, načelnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC RS.

Dobrim rezulatima, zahvaljujući vakcini protiv HPV-a koja se u svijetu koristi više od 15 godina, nada se uskoro i Republika Srpska. Sada je dostupna najsavremenija devetovalentna vakcina, koja štiti od devet tipova humanog papiloma virusa.

"Važna poruka roditeljima je da će imati mogućnost da shodno rješenjima koje smo predvidjeli od 11 do 14 godine besplatno vakcinišu i dječake i djevojčice. Dječaci takođe obolijevaju od karcinoma drugih vrsta, a djevojčice, odnosno danas sutra žene, obolijevaju od karcinoma grlića materice, ali i od karcionma respiratornom trakta ali i analnog područja", smatra Alen šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Riječ je o preporučenoj, ali ne i obaveznoj vakcini. Iako je efikasnost vakcine najveća kada se primi u mlađoj dobi, može se davati i do 45. godine. Svi oni koji ne pripadaju kategoriji koja ima pravo na besplatnu vakcinu, moći da se vakcinišu o sopstvenom trošku u Institutu za javno zdravstvo.

"Ono što je bitno naglasiti jeste da je efikasnost vakcine ubjedljivo najveća kad se primi u mlađoj dobi, dakle prije tog nekog 16-17 godina tinejdžerskoj dobi efikasnost je mnogo veća i mnogo više doprinosi redukaciji virusa. Zato je preporuka za davanje vakcine što ranije", kaže Jela Aćimović iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Vakcinacija ne znači da ne treba i dalje voditi računa o zdravlju. Ona i dalje zahtijeva redovne preglede, ali daje mnogo veću šansu da se ne oboli.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()