Hoće li od 1. januara Banjalučani imati grijanje?

Grijna sezona u Banjaluci od 1. januara 2023. godine je pod znakom pitanja, poručuju iz Eko toplane Banjaluka

Calendar 24.11.2022.
  • Podijeli:
Toplana_grejanje_Foto UNA-1667239486815.webp Foto: UNA

Da je grijna sezona upitna u Banjaluci, zbog povećanja cijena energenta, kao i svih ostalih troškova proizvodnje i distribucije i kompletnog poslovanja, poručili su iz banjalučke Toplane.

Objašnjavaju da Eko toplane Banjaluka od januara postaju nelikvidne, a samim tim neće biti u mogućnosti da nabave energent, kao ni da obezbijede nastavak proizvodnje i isporuke toplotne energije.

"Kada je riječ o poskupljenjima, u odnosu na 2018. godinu, kada su utvrđene još uvijek aktuelne cijene potrošnje toplotne energije, do danas bilježimo poskupljenje drvnog sortimenta od 46 odsto, dok je cijena električne energije porasla za 100 odsto, sa daljom tendencijom rasta u narednom periodu. Troškovi mazuta, u odnosu na 2018. godinu porasli su za 88 odsto, dok su troškovi tekućeg održavanja veći čak za 131 odsto", kažu iz Eko toplane.

Da se bespotrebno stvara panika, poručio je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

"Najaviti da je grijanje ugroženo i to bez odluke Upravnog odbora i konsultacije sa Gradom, koji je suvlasnik 49%, je krajnje neozbiljno i neodgovorno prema Gradu i građanima Banjaluke", poručio je Stanivuković.

On je u objavi na Twitteru napisao da grad Banjaluka neće pristati na zahtjeve povećanja cijene grijanja, koji su neutemeljeni.

"Gradu su poslali nerealan i neutemeljen zahtjev za povećanje cijene grijanja, ali nisu dostavili nikakve argumente za povećanje cijene od čak 58%. To je neprihvatljivo! Tako se ne vodi preduzeće, zato razmišljamo o traženju ostavki!", naveo je Stanivuković.

  • Podijeli: