Hladna sedmica pred nama

Sedmična prognoza UNA meteorologa

06.02.2023. 14:07
  • Podijeli:
vremenska prognoza,vreme, zima Pixabay-63e0dd6556dfa.webp Foto: Pixabay

Sedmicu pred nama obilježit će niska temperatura ali i stabilno vrijeme bez značajnijih padavina. Razlog je isti i za jedno i za drugo – polje visokog pritiska nad centralnom Evropom, koje povlači hladni zrak iz Rusije i Sibira. U isto vrijeme, to polje suzbija razvoj prekomjerne oblačnosti i padavinskih sistema, zbog čega neće manjkati sunčanih dana.

Ponedjeljak-srijeda

Tako će prva tri dana u sedmici biti jako slični. Očekuje se nešto veća oblačnost, naročito tokom ponedjeljka i srijede, kada može biti jako slabog i rijetkog snijega. Čak i taj rijetki snijeg bit će uglavnom vezan za vrhove planina i brdske predjele (u naseljenim mjestima uglavnom suho). Utorak će proći u nešto vedrijem vremenu, naročito na sjeveru (u nizinama) te na jugu prema moru.

Prva tri dana bit će  i temperaturno slični. Najhladnije će biti u ponedjeljak, dok će svakim danom temperatura postajati za malu nijansu viša. Jutra i noći će biti naročito hladni – pa minimalna temperatura može pasti od -12 do -4 stepena širom regije. Obzirom da velikim dijelom ni maksimalna dnevna neće porasti iznad 0, prva tri dana klasifikovat će se kao ledeni dani. Jedino na krajnjem sjeveru (uz rijeku Savu) te na krajnjem jugu (primorje i dolina Neretve) može rasti do 2, odnosno do 5 stepeni.

Četvrtak-subota

Naredna tri dana će proći u znaku sunčanog vremena. Tek krajem dana u subotu se očekuje novo značajnije naoblačenje koje će nagovijestiti malu promjenu vremena tokom nedjelje.

Uz vedro vrijeme, maksimalna temperatura će ovih dana osjetno porasti. Očekuje se najviša dnevna do 5 stepeni u četvrtak, na jugu do 8. Petak i topliji od toga za par stepeni, jednako kao što će i subota biti toplija od petka – pa dnevna temperatura može doseći 8 stepeni širom zemlje (na jugu i do 12). Ipak, treba naglasiti da će temperatura tokom jutra i noći i dalje biti jako niska. Najniža dnevna tako i dalje u rasponu od -10 do -4 stepena sve do vikenda. Tek u subotu blagi njen porast.

Nedjelja

Posljednji dan u sedmici donijet će novu promjenu. Sa sunčanih preći ćemo na oblačnije vremenske uslove, a uz to može biti i slabih padavina tokom dana. Padavine će, obzirom na porast temperature, biti uglavnom u vidu slabe kiše.

Taj porast temperature bit će osjetan u odnosu na ostatak sedmice. Jutarnja temperatura od -3 do 3 stepena, dok će se najviša dnevna u nedjelju približiti dvocifrenoj vrijednosti od 10 stepeni. Pri tome se misli na sjeverni, nizijski dio regije (Krajina, Slavonija, Posavina, Krajina). Na jugu (Hercegovina, Dalmacija) i do 13 stepeni. U planinskim predjelima (zapadna, srednja i istočna Bosna) najviša dnevna uglavnom do oko 4 stepena.

Vjetar

Cijelu sedmicu obilježit će sjeveroistočni vjetar, vođen položajem anticiklone. Kako se ona u drugom dijelu sedmice bude pomjerala dalje prema istoku, tako će i vjetar postati istočni. Bit će uglavnom slab do umjeren, tako da neće igrati preveliku ulogu u subjektivnom dojmu temperature. Tek u četvrtak može biti malo jačih naleta, te naročito u nedjelju – zajedno sa promjenom vremena.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()