Gospođicina kuća vraća stari sjaj: Znate li priču o posebnoj građevini u centru Sarajeva?

Projekat je završen i biće u cjelosti finansiran sredstvima iz budžeta Grada Sarajeva

20.03.2023. 22:49
  • Podijeli:
Gospođicina kuća_Sarajevo_foto_FB-6418888ca48e2.webp Foto: Facebook/Benjamina Karić rođ. Londrc

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić podijelila je danas na Facebooku divne vijesti - nacionalni spomenik Gospođicina kuća na Obali vraća stari sjaj.

Reakciju gradonačelnice prenosimo u cijelosti:

"Danas su počeli istražni radovi na Nacionalnom spomeniku 'Gospođicina kuća', koji su nužni za pribavljanje saglasnosti za sanaciju i restauraciju ove predivne fasade u centru grada.

Projekat je završen i biće u cjelosti finansiran sredstvima iz budžeta Grada Sarajeva.

Historijska građevina 'Gospođicina kuća' jedan je od rijetkih objekata bosanskohercegovačke arhitekture austrougarskog perioda sa zidnim slikama izvedenim u zgrafito tehnici", napisala je Karić.

Gospođicina kuća u ulici Hamdije Kreševljakovića broj 1 izgrađena je u najstrožem centru Sarajeva na području Skenderije. Južno od objekta se nalazi ulica Hamdije Kreševljakovića, a sjeverno Obala Maka Dizdara i rijeka Miljacka. Zapadnom stranom objekat je oslonjen na zgradu građenu tokom istog perioda koja se danas koristi kao Ambasada Grčke, a istočno na udaljenosti od 55,00 metara se nalazi zgrada DPO (Društveno-političkih organizacija) građena tokom druge polovice 20. stoljeća.

Izvedena u historicističkom duhu, zajedno sa vilom Hermine Radisch spada u grupu stambenih objekata nastalih tokom austrougarskog perioda na prelazu vile i palate u malom.

Počevši od 1905. godine objekat je bio u vlasništvu 'ddo Sarajevo', a 1935. godine dolazi do promjene vlasništva. Na osnovu kupoprodajnog ugovora od 19. septembra 1935. godine u posjed objekta dolazi Ilija Cvijanović iz Sarajeva.    

Tokom I. i II. svjetskog rata, te perioda između, nije došlo do oštećenja objekta. Godine 1962. izvršena je nacionalizacija objekta, ali su nasljednicima vlasnika ostavljeni spratni i potkrovni stan.

Tokom zadnjeg rata u BiH (period 1992.-95.) objekat je doživio lakša oštećenja usljed granatiranja. Nakon 1995. godine objekat je napušten, izuzev prizemne stambene jedinice, te je vidna degradacija krovne konstrukcije gdje prodire vlaga kao i oslikane sjeverne fasade.

Zanimljiva je i jedna gradska legenda o ovoj građevini, kako kruže priče, u ovoj kući je smještena radnja romana Gospođica Ive Andrića.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()