Gorivo još pojeftinilo širom BiH: Pogledajte nove cijene

Cijene su različite od kompanije do kompanije, ali je evidentno da su cijene već danima u padu na svim benzinskim pumpama

13.12.2022. 08:26
  • Podijeli:
benzinska-gorivo-04-una.png

Snižavanje cijena na benzinskim pumpama u Bosni i Hercegovini se nastavlja iz dana u dan, a razlika u cijeni za litar goriva u odnosu na period prije nekoliko mjeseci je već preko 1 KM.

Podaci sa aplikacije Federalnog ministarstva trgovine jutros pokazuju da najniža cijena benzina u Sarajevu iznosi 2,46 KM, a dizela 2,76 KM, a isto je i u Tuzli. U Mostaru je slična situacija - benzin 2,51 KM, a dizel 2,76 KM.

Cijene su različite od kompanije do kompanije, ali je evidentno da su cijene već danima u padu na svim benzinskim pumpama.

Smanjenje cijena je uslovljeno padom cijene barela nafte koja se na svjetskim berzama kreće i do 75 dolara, ali i time da na tržištu postoje ogromne količine ovog proizvoda.

Iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske Dragan Trišić izjavio je prije dva dana da se cijena dizela u maloprodaji kreće od 2,60 do 2,80 KM po litru, a benzin od 2,50 do 2,60 KM, te da je u proteklih mjesec dana evidentan pad maloprodajne cijene čak do 90 feninga.

Građani se nadaju da će pad cijena goriva izazvati lančanu reakciju odnosno pojeftinjenje drugih proizvoda i usluga. Ipak, analitičari procjenjuju da bi cijene goriva opet mogle rasti u prvom kvartalu naredne godine.

Građani BiH mogu pratiti cijene goriva putem mobilnih aplikacija.

Za praćenje cijena na benzinskim pumpama u FBiH trebate instalirati aplikaciju "FMT FBiH oil info" (dostupna i za Android i za iOS) dok je u RS-u riječ o aplikaciji "BPS RS" (samo Android).

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()