EBRD razmatra zajam od 15,58 miliona eura za Elektroprijenos BiH

Kompanija će doprinijeti 14,3 miliona eura iz vlastitih sredstava

10.01.2023. 08:39
  • Podijeli:
euri_ilustracija_PIXABAY-1666950318192.webp Foto: Pixabay

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopćila je u ponedjeljak da razmatra nedržavni neosigurani zajam do 15,58 miliona eura bh. državnom operateru sistema za prijenos električne energije Elektroprijenos, za nadogradnju mreže.

Kredit će se koristiti za ugradnju varijabilnih shunt reaktora koji će riješiti probleme s visokim naponima u prijenosnom sistemu 400 kV i 220 kV, navodi EBRD u dokumentu sažetka projekta.

Ukupna vrijednost projekta je 30,1 milion eura. Kompanija će doprinijeti 14,3 miliona eura iz vlastitih sredstava, a do 260.000 donatorskih sredstava osigurat će se za projekte tehničke pomoći.

Predložena ugradnja sistema varijabilnih shunt reaktora poboljšat će pouzdanost prijenosnog sistema, omogućiti veću integraciju obnovljivih izvora energije u sistem, smanjiti gubitke aktivne snage i povećati prekogranični kapacitet.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()