Antifašisti se okupili u Mrkonjić Gradu i Jajcu

Građani došli na obilježavanje godišnjice Prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a i Dana državnosti

25.11.2022. 12:45
  • Podijeli:

Veliki broj građana iz BiH, ali i zemalja regiona okupio se danas u Mrkonjić Gradu i Jajcu na obilježavanju 79.godina od prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a. Okupili su se predstavnici brojnih antifašističkih udruženja, neki od njih i iz Crne Gore.

Prvi put na ovom događaju pojavio se i neko od zvaničnika BiH, a to je Fadil Novalić koji je izviždan prilikom dolaska.

Poruke koje ljudi sa skupa šalju jeste da treba da budemo okupljeni, zajedno, da čuvamo BiH jer je za mnoge ovo Dan državnosti, a za Republiku Srpsku je samo jedan značajan istorijski datum.

Niko od predstavnika RS danas nije u Mrkonjić Gradu i Jajcu.

Drugo zasjedanje AVNOJ-a održano u Jajcu 29.11.1943. godine sastavni je dio istorijske tradicije naroda Bosne i Hercegovine i jedan je od kamena međaša njene istorije. 

Manifestacija „Dani AVNOJ-a u Jajcu“ jedinstvena je na našim prostorima. Muzej II zasjedanja AVNOJ-a na ovaj način čuva sjećanje na antifašističku tradiciju svih jugoslovenskih naroda. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()