Alek Kavčić ekskluzivno u 'Reaktoru': Ako ne damo djeci znanje, to je zločin prema naciji

Svakog ponedjeljka u 21 sat samo na UNA TV, emisija 'Reaktor'

02.02.2023. 18:56
  • Podijeli:

Voditelj Slavko Beleslin u studiju UNA televizije u Beogradu ugostio je osnivača "Fondacije Alek Kavčić", profesora Aleksandra Aleka Kavčića. 

NIN-ova nagrada za ličnost 2022. godine otišla je u ruku upravo profesoru Kavčiću, jer se bavi promocijom obrazovanja i nauke. 

Znanje je uvijek na cijeni, a Alek Kavčić ga poklanja, njegov društveni aktivizam kroz fondaciju potekao je iz želje da knjige za osnovnu školu budu svima dostupne.

"Plod sam obrazovnog sistema, ili sam u obrazovnoj instituciji bio đak ili asistent ili profesor, sve vrijeme tu boravim, nikada nisam platio školarinu, sve je pokrivala država Jugoslavija za mene. Velika je to privilegija i sada je red da ja to na neki način vratim. Došao sam u situaciju da mogu to da vratim, Srbija je rijetka zemlja na svijetu u kojoj i dalje roditelji kupuju udžbenike za svoju djecu. Ako mi njima ne obezbijedimo sve uslove da oni dođu do znanja, mi činimo zločin prema našoj naciji. Znanje je jedini kapital koji može očas posla da ode tokom jedne generacije, ukoliko se ne potrudimo da ga prenesemo sljedećoj generaciji, ako ne ulažemo u njega. I to nam se dešava", istakao je Kavčić i dodao: 

"Bio nam je obrazovni sistem na zavidnom nivou prije 30, 40 godina. Ovaj sada smo sami urušili, ali hajde i sami da ga popravimo, neće ga niko popraviti osim nas. U SFRJ je obrazovni sistem bio daleko bolji nego što je to slučaj danas. Decenijama smo u reformi, sistem samo tovari đake novim predmetima. Nije normalno da osmaci imaju 15 predmeta, to nigdje nema", rekao je Kavčić u "Reaktoru". 

Profesor ističe da đaci ne mogu da se razvijaju edukativno i da razvijaju svoja mišljenja kada su preopterećeni gradivom. 

"Od silnog bubanja, đaci ne mogu da nauče da uče, ne mogu da uče jezik, logiku. Nemaju vremena od bubanja. Treba vratiti vaspitni momenat u obrazovanje, a ne da srljamo samo u nove reforme uvodeći nove predmete", smatra Kavčić. 

Međutim, njegova misija da dokaže da nam nisu potrebne strane kompanije da nam naprave bukvare nije nimalo laka. Kaže da mu djeluje da je to što radi često samotnjački posao, ali da čim postoji otpor - znači i da je vrijedno truda. Zato i vjeruje da će, na kraju, uspjeti.

"Zaista ne vidim da Aleksandru Šapiću treba nešto zamjeriti, osim toga što su udžbenici besplatni samo u Beogradu, pravimo neku elitu, kao da je neki drugi narod. Ne treba njemu zamjeriti, ali moramo se zapitati zašto nema besplatnih udžbenika u ostatku države. Cijene udžbenika u Srbiji su 'prenaduvane', osim kod nas u Fondaciji. Cijena udžbenika je 6 puta veća, nego što to košta da se proizvede. Mi kao Fondacija se tome protivimo, mi želimo da uložimo novac da se udžbenik napravi i da on onda ide na internet i da on bude statičan i dostupan, te onda to nema potrebe ni naplaćivati. Ako neko hoće štampu, onda se naplaćuje samo usluga, po cijeni štampe i taj je udžbenik onda 5 puta jeftiniji nego sad", objašnjava Kavčić i dodaje: 

"Želimo da se onda javljaju lokalne samouprave koje će kupovati štampane udžbenike po osnovnoj cijeni i tako ćemo prestati da punimo džepove izdavačima. Distributeri udžbenika dobijaju oko 30 odsto od cijene, uvijek ima i dio novca koji ide 'ispod stola'. Izbor udžbenika se vrši na osnovu onoga šta je to što se ponudi pojedincu koji je na funkciji da bira udžbenike. Ako spustimo cijenu, ako sklonimo novac sa stola, riješićemo korupciju u obrazovnom sistemu", smatra Alek Kavčić.

On ističe da se ovome protive svi oni "koji su do sada na svemu tome profitirali", takođe ističe i da roditelji treba da znaju da nisu u obavezi da kupe udžbenike za školu, jer "u Ustavu piše da je obrazovanje besplatno i nema skrivenih troškova". 

"Roditelji nisu primorani da kupe knjige, ali roditelji kupuju ono što im nastavnik kaže. Nastavnici moraju da predaju gradivo, iako djeca nemaju udžbenik. Kao Fondacija smo pokrili skoro sve predmete od 1. do 5. razreda, polovični su nam ostali razredi. Kada ih popunimo, krenućemo na pravljenje udžbenika za srednju školu. Naši udžbenici se koriste u 350 škola u Srbiji, makar jedan od njih. U Šidu je opština odvojila sredstva za udžbenike, za sve đake, od 1. do 8. razreda, ranije su sa tim sredstvima plaćali udžbenike samo za prvake, a sada za sve osnovce", istakao je Kavčić.

Profesor Aleksandar Kavčić istakao je da je problem i to što je autoritet profesora u Srbiji ruiniran i što su im plate male. 

"Plate su nešto što je apsolutno potrebno. Neće više đaci da odlaze na fakultete i upisuju profesorske smerove, učiteljske. To je sada već dramatično, ostaćemo bez kadra ako se ovako nastavi. Plate se moraju povećati, bolje da kažemo na vrijeme. Nije grijeh kazniti đaka, nije tako strašno smanjiti mu ocjenu zbog prepisivanja. Dozvolili smo intervencije roditelja, toga nije bilo prije 40 godina, sad se to promijenilo. Nastavnik mora da ima integritet", ističe on. 

Profesor Aleksandar Alek Kavčić poručio je da će nastaviti da radi na pravljenju udžbenika i da će taj "posao stalno raditi, kako se bude mijenjao nastavni program, a i za đake u srednjim školama" i da od toga neće odustati. 

„Reaktor” je emisija koja se bavi aktuelnim društveno političkim temama i iznosi ih pred oči javnosti. Etablirani novinari i urednici UNA televizije razgovaraju sa svojim relevantnim sagovornicima, razbijaju teme na detalje, do atoma, racionalizuju, debatuju, razlažu i ponovo sastavljaju nove zaključke i saznanja. Ukoliko ste propustili emisiju "Reaktor" možete je pogledati na ovom linku.   

Gledaoci u Srbiji UNA TV mogu gledati putem MTS-a (na poziciji 125), Orion Telekoma (na poziciji 11),  BeotelNet-a (na poziciji 11), Supernove (na poziciji 25), Yettel Hipernet TV platforme (na poziciji 14), Sat Cable – Sat Traka (na poziciji 47), KBC NET-a (na poziciji 11) i NEXT-a (na poziciji 24).

Gledaocima u Bosni i Hercegovini UNA TV je dostupna putem MTEL-a (na poziciji 22), Supernove (na poziciji 19), Logosoft-a (na poziciji 630), HomeTV – Eroneta (na poziciji 30), MAX TV-a (na poziciji 20), WIRAC-a (na poziciji 22), MUX D digitalnog emitovanja (na poziciji 2), TERC KTV-a (na poziciji 130), MEDIASKY-a (na poziciji 25), AMBNET-a (pozicija 12), Stokic KDS-a (na poziciji 24), Miss KDS-a (na poziciji 202), TXTV-a (na poziciji 168), KDS Ortak-a (na poziciji 35), DINNET-a (na poziciji 30) i KTV E-G-E-a (na poziciji 12), dok je gledaocima u Crnoj Gori dostupna putem MTEL ME (na poziciji 112).

Takođe, gledaoci Srbiji i Bosni i Hercegovani mogu gledati program UNA TV putem UNA - SMART TV APP (na poziciji 1).
 

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()