Aerodrom u Mostaru pregovara s tri aviokompanije

Poboljšavaju se rezultati aerodroma u gradu na Neretvi

26.05.2023. 14:00
  • Podijeli:
mostar_aeordrom anadolija-6400be98a23bf.webp Foto: Anadolija

Aerodrom Mostar je u pregovorima je s tri niskotarifne aviokompanije o uspostavi letova za Mostar, a u slučaju pozitivnog ishoda dolazak ovih kompanija može se očekivati 2024. godine, kazao je direktor mostarskog aerodroma Marko Đuzel.

"Mi smo u pregovorima s dvije, odnosno s današnjim danom s tri niskobudžetne kompanije, imena sada ne mogu otkrivati, ali u slučaju pozitivnog ishoda tih pregovora možemo iduće godine očekivati niskobudžetnu kompaniju. Ako ne uspijemo u tome okrenut ćemo se ovim tržištima i proširenju kapaciteta, kao što je na primjer plan da pokušamo otvoriti i Rim, ali i dodatne destinacije u Italiji. Težnja nam je pokušati vratiti poljsko tržište koje je izgubljeno prije nekoliko mjeseci, a bilo nam je izrazito značajno – izjavio je Đuzel Đuzel u emisiji „Dobar dan Mostar“, koju producira mostarska gradska uprava.

Đuzel se osvrnuo i na redovnu zračnu liniju Mostar – Zagreb, čiji su prvi rezultati, po njegovim riječima, zadovoljavajući, kao i na letove za Forli i Foggiu.

"S obzirom da smo dosta kasno krenuli u marketing i prodaju karata, trenutni odaziv je izrazito dobar. Zadnji zrakoplov iz Zagreba došao je s 40 putnika, otišao s 32 što je konstantno povećanje tako da se nadamo da će do kraja godine doseći taj svoj neki maksimum. Što se tiče Forlija, linije su dva puta sedmično, imaju svoju aplikaciju “Aeroitalia” na kojoj se može kupiti karta, a od 3. juna imamo i let za Foggiu koja će također ići dva puta sedmično", kazao je Đuzel.

Kada su u pitanju druge evropske destinacije, naveo je kako cijena karata značajno ne prelaziti 200 eura.

"Preko leta za Zagreb mostarski aerodrom ima poveznicu s 25 evropskih destinacija, a neke od njih su Kopenhagen, Brisel, Amsterdam, Frankfurt, Zurich i tako dalje. S minimalnim čekanjem i konekcijama u Zagrebu iz Mostara možete putovati u cijelu Evropu s nekakvim prihvatljivim cijenama karata, tako da ni jedna cijena karte neće preći 200 eura kada je riječ o evropskim destinacijama", kazao je Đuzel.

Naveo je kako su prvobitno planirana dva termina letova na liniji Mostar – Zagreb nedovoljna.

"Raspon između prvog i drugog leta sedmično bio je prevelik pa smo se odlučili za treću rotaciju. Avion dolazi četvrtkom navečer u 12 sati i vraća se u petak ujutro za Zagreb, nedjeljom navečer slijeće u isto vrijeme, a ide nazad u ponedjeljak ujutro, te dolazi srijedom u 12.20, a za Zagreb leti u 13 sati. Mislim da je ovo prvenstveno bolja opcija za poslovne ljude, profesore i doktore koji ovdje rade. Idealno bi bilo kada bismo uveli još jedan let, a to ćemo nastojati realizirati u dogledno vrijeme", kazao je Đuzel.

Na aerodromu su poboljšani uvjeti postavljanjem moderne procedure slijetanja.

"Mostarski aerodrom dugi niz godina nije imao sve uvjete za ozbiljne letove, prvenstveno kada govorimo o niskobudžetnim kompanijama. U suradnji i zahvaljujući Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) napravili smo značajan napredak koji se tiče polijetanja i slijetanja u Mostar. Riječ je o modernim procedurama, polijetanje je, volimo reći laički “na grad”, koje prije nije postojalo i time smo otklonili brojne nedostatke koje smo prije imali. Osim toga Zračna luka sama je uradila sistem preciznih svjetala i određena ulaganja u otklanjanje inspekcijskih nalaza. Do kraja godine imamo još neke određene planove i investicije koje ćemo uraditi i time zaokružiti ciklus investicija po pitanju mostarskog aerodroma". kazao je Đuzel

  • Podijeli: