Višegrad: Brutalno pretučeno dvoje staraca

Povratnici Fadil i Ajša Memišević pretučeni su i opljačkani u svojoj kući u Omeragićima

25.03.2023. 10:16
  • Podijeli:
Ajša i Fadil Memišević foto Ćamil Duraković:Facebook-641ebb422c1db.webp Foto: Ćamil Duraković/Facebook

U selu Omeragići kod Višegrada nepoznati razbojnik juče je pretukao i opljačkao dvoje staraca Fadila i Ajšu Memišević, povratnike u ovo selo.

Oboje staraca transportovano je u Dom zdravlja u Višegradu, a za počiniocem se traga. Zasada nije poznato da li je napadač imao pomagača, ali je poznato da je za vrijeme napada bio maskiran.

Predsjednik Medžlisa IZ Višegrad Bilal Memišević rekao je za Avaz da su to njegovi amidža i strina, te da su oboje u osmoj deceniji života.

"Oni su isprebijani, kuća ispreturana, ono što znam je da to što su imali para im je uzeto, a da li još nešto fali ne znamo. Oni nisu imali nikakvog kontakta, noć su proveli van kuće, tek ih je prije par sati pronašao rođak tako da smo obavijestili policiju, rekao je Memišević.

Napad je na Facebook profilu osudio potpredsjednik RS Ćamil Duraković i pozvao istražne organe da pronađu počinioce.

"Najstrožije osuđujem napad na dvoje povratnika, starijih ljudi iz Višegrada, Fadila i Ajšu Memišević, koji su u povratničkom selu Omeragići kod Višegrada mučki napadnuti i brutalno pretučeni od strane, za sada, nepoznatih maskiranih lica. Cijela kuća je ispreturana, a oni sa vidnim povredama prevezeni u Dom zdravlja u Višegradu", naveo je Duraković.

On tvrdi da živimo u ambijentu u kojem je vlast svojim odnosom prema sigurnosti građana ohrabrila nasilničko ponašanje.

"Želim da vjerujem da ovo nije refleksija dešavanja i huliganskih napada u Banjoj Luci, ali isto ne isključujem. Nažalost, policija je ta koja nam  je prije nekoliko dana, poslala poruku da vlastitim građanima nije u stanju obezbjediti sigurnost. A nje su lišene najranjivije kategorije našeg društva", napisao je Duraković.

Dodao da zahtjeva od policije RS da ozbiljno shvati svoju ulogu u našem društvu.

"Želim da vjerujem da će odmah reagovati i pronaći počinioce ovog podmuklog i svirepog zločina, počinjenog nad dvoje nedužnih i nemoćnih staraca. Najstrožije osuđujem svaki vid nasilja, ali ovaj me je posebno pogodio i pomutio moje ramazanske radosti. Apelujem na predstavnike međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini da ozbiljno uzmu u obzir ambijent koji je stvoren destruktivnim politikama i djeluju konkretno s ciljem poboljšanja ove mučne svakodnevnice svih građana BiH", napisao je Duraković.

Oglasio se i načelnik Višegrada Mladen Đurević, koji je osudio napad.

"Ovom prilikom želim da osudim napad na povratnike Fadila i Ajšu Memišević iz sela Omeragići, koji su napadnuti i pretučeni od strane za sada nepoznatih lica. Očekujem od nadležnih organa da što prije rasvijetle ovaj događaj! Višegrad je grad mira i tolerancije", napisao je Đurević.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()