Svjedoci: Šojić petkom nije bio na poslu

Optužen za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja

29.03.2023. 19:15
  • Podijeli:
Parlament BiH_UNA-640da3998d910.webp Foto: UNA

Na suđenju direktoru Službe za zajedničke poslove institucija BiH Draganu Šojiću, optuženom da je zloupotrebom položaja ili ovlaštenja oštetio budžet za oko 42.000 KM, svjedoci tužilaštva rekli su da imaju saznanja da on petkom obično nije bio na poslu.

NJegov tadašnji zamjenik Dragan Slipac, koji je direktor Službe za zajedničke poslove institucija BiH, pojasnio je da ovom službom rukovode direktor i dva zamjenika, te da se direktori rotiraju svakih 10 mjeseci.

On je rekao da je početkom prošle godine počeo raditi u Službi, te da je u određenom momentu petkom mijenjao Šojića i potpisivao umjesto njega, kao i da je od drugih kolega kasnije saznao da optuženi svakog petka ide kući.

Slipac je dodao da Šojića četvrtkom nakon 12.00 časova nije bilo na poslu, ali da ne može tvrditi da je to bilo svakog četvrtka.

On je naveo da je Šojić koristio službeno vozilo i da misli da je riječ o automobilu "pasat", kao i da je korštena "škoda oktavija", dodajući da ne postoji ograničenje u korištenju automobila u smislu pređenih kilometara, ali da zna da se službeno vozilo može koristiti bez službenog naloga samo na teritoriji BiH.

Lejla Mujkić, koja je bila zaposlena u Službi, rekla je da radila na obračunu plata za koji joj je bila potrebna šiht-lista i sva prateća dokumentacija, poput one za službena putovanja, doznake i sve što je u vezi sa platom i obračunom.

Ona je navela da je za optuženog šiht-listu dostavljala Gordana Šunjić, te da na osnovu ove liste otprilike vidi ko je bio na poslu, prenosi Birn.

Mujkićeva je rekla da je u par navrata bilo potrebno nešto potpisati, ali da petkom Šojića nikada nije zatekla, te dodala da je bilo petaka koji su evidentirani kao redovan rad, a da Šojića nije bilo u zgradi.

Ona je navela da se sjeća zahtjeva za službeno putovanje za Šojića u Italiju.

Na pitanje Šojićevog advokata da li je čula da je optuženi u ugovoru imao preraspodjelu časova, Mujkićeva je rekla da bi to trebalo onda biti evidentirano u šiht-listi i da toga nije bilo.

Ona je navela da direktori u zgradu ulaze na VIP ulaz, gdje postoji aparat za učitavanje kartica, ali da ih oni nisu učitavali.

Šef Odsjeka za vozni park i održavanje prostorija u Službi za zajedničke poslove, Mlađen Elez reako je da je optuženi u 99 odsto slučajeva koristio "pasat", a ponekad "oktaviju", te dodao da korisnik vozila u putni nalog upisuje relaciju, vrijeme polaska i dolaska, kao i broj kilometara.

Šef Odsjeka za pravne i opšte poslove u Službi Vladimir Vukša posvjedočio je da je optuženi četvrtkom radio do 12.00 časova, da je tada odlazio, a na posao se vraćao u ponedjeljak.

Vukša je pojasnio i da on nije imao pravo na naknadu za odvojeni život koja zavisi od mjesta prebivališta koje mora biti udaljeno 80 kilometara, a da je njegovo bilo na Palama, o čemu je i dostavio dokaz.

Prema njegovim riječima, Šojić ne bi mogao imati pravo ni na naknadu za odvojeni život.

Šojić je optužen da je od 2018. do 2022. godine na ime neosnovano isplaćenih plata, toplih obroka, goriva i servisiranja vozila pribavio nezakonitu korist od najmanje 41.877 KM, oštetivši budžet BiH.

U optužnici se navodi da je Šojić više puta privatno putovao u Srbiju i Crnu Goru bez službenih naloga i potrebne procedure za korištenje službenih vozila, da je sačinjavao putne naloge u koje je unosio neistinite podatke o navodnom kretanju vozila unutar BiH, unosio netačne podatke o službenim putovanjima, boravku na poslu i prisutnosti na radnom mjestu kako bi ostvario pravo na platu i naknade iz radnog odnosa.

Kako se navodi u optužnici, Šojić je na ime neosnovano isplaćenih plata u iznosu od 35.200 KM, toplog obroka od 1.842 KM, potrošenog goriva po osnovu nenamjenskog korištenja službenih vozila od 2.942 KM i troškova servisiranja službenih vozila od 1.892 KM, sebi pribavio imovinsku korist u ukupnom iznosu od 41.877 KM i u istom iznosu oštetio budžet BiH.

Suđenje će biti nastavljeno 5. aprila.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()