Slučaj "Dragičević": Tužilaštvo traži ukidanje oslobađajuće presude krim tehničarima

Na žalbenom ročištu tužilaštvo je tražilo ukidanje oslobođajuće presude Mikici Marijancu i Zoranu Bošnjaku, optuženima da su nakon obdukcije bacili gaće Davida Dragičevića

29.11.2022. 09:44
  • Podijeli:
david-dragicevic-facebook-pzd.jpg

Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci zatražilo je ukidanje oslobađajuće presude i ponavljanje postupka u predmetu protiv kriminalističkih tehničara PU Banjaluka Mikice Marijanca i Zorana Bošnjaka po optužnici za sprečavanje dokazivanja u predmetu David Dragičević.

Žalbeno ročište jutros je održano u Okružnom sudu u Banjaluci i tužilac Dalibor Vrećo je ostao kod svih navoda iznesenih u pisanoj žalbi.

Branioci optuženih Aleksandar Jokić i Damir Alagić osporili su navode iz tužilačke žalbe, tražeći od suda je odbije kao neosnovanu, te da u potpunosti potvrdi prvostepenu presudu banjalučkog Osnovnog suda.

Optužnicom Marijancu i Bošnjaku na teret je stavljeno da su bacili bokserice koje su 25. marta 2018. godine, nakon obdukcije, skinute s Davidovog tijela i prebačene u depozit PU Banjaluka u prostoriju za sušenje predmeta, odakle su nestale.

Oslobođeni u nedostatku dokaza

Sudija Radmila Medaković u obrazloženju prvostepene presude je rekla da su optuženi oslobođeni krivice u nedostatku dokaza.

"Oslobađaju se krivice da su u namjeri da spreče ili otežaju dokazivanje uništili predmet koji služi kao dokaz", rekla je Medaković.

Ona je tada pojasnila da je zadatak suda bio da ovaj predmet izvuče iz konteksta cjelokupnog događaja, odnosno da sudi isključivo po predmetnoj optužnici i navodima iz nje.

"Tužilaštvo nije uspelo da dokaže navode optužnice. Nisu ispunjena zakonska obilježja bića krivičnog djela koje im je stavljeno na teret. Nije dokazan umišljaj, što je bitno obilježje, kao ni saizvršilaštvo", istakla je Medaković.

Ubistvo bez počinilaca

David Dragičević nestao je u noći između 17. i 18. marta 2018. godine. Tijelo je pronađeno 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas. Policija je smrt okarakterisala kao zadesnu, da bi tri meseca kasnije Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci slučaj kvalifikovalo kao ubistvo. Počinioci do danas nisu otkriveni, a istragu je u aprilu prošle godine preuzelo Tužilaštvo BiH.

  • Podijeli: