Slučaj "Dragićević": Bošnjak nesposoban za suđenje!?

Branilac je sudu dostavio medicinsku dokumentaciju u kojoj se navodi da Bošnjak ima zdravstvenih problema, te da nije sposoban da prati suđenje

27.03.2023. 12:50
  • Podijeli:
osnovni-sud-u-banjaluci.jpg

Osnovni sud u Banjaluci odgodio je početak ponovljenog suđenja kriminalističkim tehničarima PU Banjaluka Mikici Marijancu i Zoranu Bošnjaku, optuženima za sprečavanje dokazivanja u predmetu David Dragičević, jer se drugooptuženi Bošnjak nije pojavio pred sudom zbog navodnih psihičkih problema.

Njegov branilac sudu je dostavio medicinsku dokumentaciju u kojoj se navodi da Bošnjak ima zdravstvenih problema, te da nije sposoban da prati suđenje.

Nakon toga sudija Radmila Medaković je naložila da se izvrši medicinsko vještačenje optuženog i da se utvrdi opravdanost današnjeg odsustva sa ročišta, te da li je sposoban da učestvuje u suđenju u nastavku postupka.

Kako nezvanično saznajemo zdravstveni problemi Bošnjaka počeli su nakon što je saznao da je Okružni sud u Banjaluci ukinuo oslobađajuću presudu u ovom predmetu i postupak vratio na novo suđenje.

Ukinuta oslobađajuća presuda

Optužnicom Marijancu i Bošnjaku na teret je stavljeno da su bacili bokserice koje su 25. marta 2018. godine, nakon obdukcije, skinute s Davidovog tijela i prebačene u depozit PU Banjaluka u prostoriju za sušenje predmeta, odakle su nestale.

Sudija Radmila Medaković u obrazloženju prvostepene presude je rekla da su optuženi oslobođeni krivice u nedostatku dokaza.

"Oslobađaju se krivice da su u namjeri da spreče ili otežaju dokazivanje uništili predmet koji služi kao dokaz", rekla je Medaković.

Ona je tada pojasnila da je zadatak suda bio da ovaj predmet izvuče iz konteksta cjelokupnog događaja, odnosno da sudi isključivo po predmetnoj optužnici i navodima iz nje.

"Tužilaštvo nije uspjelo da dokaže navode optužnice. Nisu ispunjena zakonska obilježja bića krivičnog djela koje im je stavljeno na teret. Nije dokazan umišljaj, što je bitno obilježje, kao ni saizvršilaštvo", istakla je Medaković.

Ubistvo bez počinilaca

David Dragičević nestao je u noći između 17. i 18. marta 2018. godine. Tijelo je pronađeno 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas. Policija je smrt okarakterisala kao zadesnu, da bi tri meseca kasnije Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci slučaj kvalifikovalo kao ubistvo. Počinioci do danas nisu otkriveni, a istragu je u aprilu prošle godine preuzelo Tužilaštvo BiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()