Razbijen "super kartel", Edin Gačanin među glavnim metama istrage

U operaciji "Desert light" razbijen narko kartel sa 49 osumnjičenih, a državljani BiH i Maroka označeni kao organizatori uvoza velikih količina kokaina u Evropu

28.11.2022. 14:15
  • Podijeli:
operacija Desert light 2 foto Europol-1669641444784.webp Foto: Europol

Veliki narko kartel razbijen je u operaciji "Desert light", kojom je rukovodio Europol, i uhapšeno je 49 osumnjičenih, među kojima je i 40-godišnji državljanin BiH za koje se sumnja da su umiješani u krijumčarenje velikih količina droge u Evropu.

Kako je nezvanično potvrđeno za UNU radi se o Edinu Gačaninu, zvanom Tito. On je uhapšen u Dubaiju na zahtjev holandskog tužilaštva i kako je saopšteno biće traženo njegovo izručenje u tu zemlju.

"U Dubaiju je uhapšen 40-godišnji Holanđanin, koji je i državljanin Bosne i Hercegovine. Protiv njega je pokrenuta istraga na osnovu presretnute Sky komunikacije. Osumnjičen je, ne samo za uvoz velikih količina kokaina, već i za pripremanje uvoza blizu 8.000 kilograma sirovine za proizvodnju amfetamina. Sirovine za proizvodnju lijekova stizale su preko luke Antwerpen", saopštila je holandska policija.

Dodaju da je ovaj državljanin BiH imao važnu ulogu u krijumčarenju zabranjene robe.

"To uključuje i oko 1.800 kilograma kokaina koji je uvezen preko luke Hamburg 2020. godine sa odredištem u Holandiji. Na osnovu presretnute Sky komunikacije sumnja se da je 40-godišnjak organizovao i finansirao uvoz 739,5 kliograma kokaina iz Durbana u Južnoafričkoj Republici u Roterdam", saopštila je holandska policija.

Kako navode drugi osumnjičeni je 37-godišnji Marokanac, koji takođe ima i državljanstvo Holandije, a koga državno tužiaštvo potražuje zbog uvoza više hiljada kilograma kokaina u Holandiju 2020. i 2021. godine, organizovanog kriminala, pranja velikih količina novca, korupcije i posjedovanja oružja. Istraga o njemu je takođe počela dešifrovanim Sky komunikacije.

"Riječ je o teškim krivičnim djelima i međunarodnom trgovinom droge uglavnom iz Južne Amerike u Evropu, preko luka Antwerpen i Rotterdam. Uhapšeni muškarac je osumnjičen kao koordinator uvoza kokaina i od aprila 2022. godine je tražen od svih zemalja članica Interpola", navodi holandska policija.

Oglasio se i Europol navodeći da je operacija "Desert light" sprovedena na području šest zemalja širom Evrope i Ujedinjenih Arapskih Emirata, te da je razotkriven "super kartel" koji je kontrolisao gotovo treći trgovine kokainom u Evropi.

"Obim uvoza kokaina u Evropu pod kontrolom i komandom osumnjičenih bio je ogroman, a organi za provođenje zakona tokom istrage su zaplijenili preko 30 tona droge", saopštio je Evropol.

Pojašnjavaju da su u akciji učestvovale policijske agencije Španije, gdje je palo 13 osumnjičenih, u Francuskoj 6, u Belgiji 10 članove kriminalne grupe, te u Holandiji 14 osumnjičenih. U Dubaiju su uhapšena dva osumnjičeni, a osim policiji UAE u akciji je učestvovala i američka DEA.

"U okviru obavještajnih aktivnosti Evropol je došao do pouzdanih podataka koji se tiču ovog kartela koji je kokaiom preplavio Evropu. Glavne mete za organizovanje pošiljaka droge koristile su šifrovanu komunikaciju", saopštio je Evropol.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()