Otkrivamo: Kokain zaplijenjen nakon prijave sarajevskog trgovca!

"Cigle" kokaina, koje su zaplijenjene u Sarajevu, u BiH stigle iz luke u Rijeci

24.01.2023. 15:00
  • Podijeli:
Oduzet kokain1_UIO-63ce8af2cc871.webp Foto: UIO BiH

Pošiljka od 52 kilograma kokaina, koja je zaplijenjena u Sarajevu, u Bosnu i Hercegovinu je stigla iz Hrvatske, odnosne iz luke u Rijeci, saznaje UNA.

Droga je brodom stigla na obale Hrvatske, a potom je pretovarena u kamione kojima je prevezena u Sarajevo.

Drogu je, kako tvrdi odlično obaviješteni izvor UNAworlda, zapravo otkrio vlasnik jedne sarajevske firme koja se bavi trgovinom i sve prijavio.

"Čovjek je prijavio Upravi za indirektno oporezivanje BiH da mu je, umjesto naručene robe isporučen bijeli prašak. Radilo se o "ciglama" kokaina brendiranim sa oznakom D&G Prince sa krunom, što je zapravo oznaka italijanske modne kompanije Dolce & Gabbana", kaže izvor blizak istrazi.

On navodi da su službenici UIO o svemu obavijestili SIPA-u i Obavještajno-bezbjednosnu agenciju (OBA) pa je pokrenuta akcija "Kruna" u kojoj je, po nalogu Suda BiH, kokain privremeno oduzet.

Međutim, niko još nije uhapšen. Nekoliko osoba, koje su dolazila u kontakt sa ovom pošiljkom, je ispitano, ali niko zvanično nije osumnjičen za krijumčarenje kokaina, što je predmet dalje istrage.

"Pokrenute su brojne istražne radnje i provjere kako bi se utvrdilo ko stoji iza svega. Uzorci kokaina su poslati na vještačenje, što bi uz pomoć međunarodnih partnerskih agencija moglo dati određene odgovore o porijeklu kokaina. Takođe, utvrđuje se i koji karteli se koriste pečatom "D&G", jer ovo nije prvi slučaj u Evropi da je zaplijenjena droga s takvom oznakom", kaže izvor blizak istrazi.

U policiji ne isključuju mogućnost da je kokain "zalutao" na adresu na kojoj je pronađen, kao što je to navodno bio slučaj sa 73 kilograma kokaina koji su u avgustu prošle godine zaplijenjeni u Doboju. Ta pošiljka kokaina u BiH je dopremljena sa pošiljkom šećera "Samara azucar" iz luke Waasland u Belgiji.

Radilo se o desetom dijelu kokaina koji su carinici i policija iz Antwerpena zaplijenile 29. jula prošle godine kada su na kontrolnom punktu pregledali tovar sa velikom količinom šećera koji je stigao iz Kolumbije, a u kojem su otkrili i zaplijenili 734 kilograma kokaina.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()