Mladića pregazio i vukao 450 metara: Malbašiću 18 mjeseci zatvora

Mirko Malbašić osuđen jer je pijan autom pregazio i usmrtio Duška Nikolića u Nožičkom kod Srpca

30.11.2022. 14:59
  • Podijeli:
okruzni-sud-banjaluka-foto-d.pozderovic.jpg

Okružni sud u Banjaluci osudio je Mirka Malbašića (23) iz Srpca na godinu i po dana zatvora jer je pijan automobilom pregazio i usmrtio Duška Nikolića (18), koji je ležao na lokalnom putu u Nožičkom kod Srpca.

Osim kazne zatvora sud mu je oduzeo vozačku dozvolu na period od četiri godine. U to neće biti uračunato vrijeme provedeno iza rešetaka. Sud mu je izrekao i novčanu kaznu od 4.000 KM zbog nedozvoljenog posjedovanje oružja, budući da su mu u pretresu pronađeni prepravljena vojna puška, pištolj i 10 metaka.

Obojica bili pijani, tijelo vukao 450 metara

Jeziva nesreća dogodila se 17. oktobra 2020. godine na lokalnom putu Nožičko - Savići. U presudi se navodi da je Malbašić automobilom "peugeot" udario u Nikolića, koji je ležao na putu, a potom je njegovo tijelo vukao oko 450 metara. Dodaje se da je Malbašić bio pijan i imao je 1.93 promila alkohola u krvi, usljed čega se nalazio u stanju bitno smanjene uračunljivosti u koju se sam doveo.

I Nikolić je bio pod dejstvom alkohola i izmjerena mu je koncentracija od 1,68 promila, te je svojim postupkom, kako se navodi u presudi, stvorio opasnu situaciju. U presudi se dodaje da Malbašić prije udara nije kočio, iako je mogao uočiti Nikolića na putu na udaljenosti od 21,5 metara.

"Ubijte me ako sam to uradio"

Kobne večeri oba mladića su bila na proslavi rođendana u jednoj vikendici u Nožičkom. Tokom suđenja svjedoci su ispričali da je Nikolić u neka doba rekao da ide kući i nestao je s proslave, da bi kasnije pronašli njegovo okvravljeno tijelo u blizini vikendice i vozila optuženog. Svjedoci su potvrdili i da je Malbašić u sporno vrijeme vozilom išao do kuće.

Po pronalsku Nikolićevog tijela jedan svjedok je uočio optuženog kako sav prljav dolazi iza šatora. Svjedoku je rekao da je išao u toalet i da je pao u blato. Na pitanje da li je pregazio momka, odgovorio je: "Nemam pojma. Ako sam to uradio ubijte me". Tijelo je zatečeno nasred puta, a Malbašićev "peugeot" se nalazio nekoliko metara dalje na livadi pokraj šatora.

Odbrana ukazivala na drugo vozilo

Malbašićeva odbrana je navodila da nije utvrđeno da li je Nikolić bio živ ili mrtav, kada je optuženi vozilom naletio na njega. Ukazivali su da postoje određene povrede na potkoljenicama koje ukazuju da je možda udaren drugim vozilom dok je stajao i da je usljed toga oboren na put.

Obdukcija je pokazala da je Nikolić imao teške povrede glave, prelome lobanje, višestruke povrede ruku i nogu, a preminuo je usljed oštećenja vitalnih moždanih centara, odnosno povreda glave.

"Više se dobije za ubistvo srndaća"

Porodica stradalog Nikolića od suda je ranije tražila da se optuženom izrekne maksimalna kazna, a tražili su i odštetu u iznosu od 90.000 KM, koju sud nije dosudio, već ih je uputio na parnicu. Nakon presude Dragan Nikolić, otac stradalog mladića, bio je vidno nezadovoljan izrečenom kaznom navodeći da se "više dobije za ubistvo srndaća". 

Presuda nije pravosnažna i dozvoljena je žalba Vrhovnom sudu Republike Srpske.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()