Matković optužen za trgovinu drogom i planiranje ubistava

Grupa je djelovala na području Austrije, Hrvatske, Švajcarske, Španije, Nizozemske, Njemačke, a pojedini članovi su bili aktivni i u državama Južne Amerike

29.03.2023. 14:07
  • Podijeli:
Tuzilastvo BiH-63aea7d328de3.webp Foto: UNA

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Milana Matkovića iz Trebinja, kojom se tereti za organizovani kriminal, trgovinu drogom, te planiranje ubistava.

Kako je saopštilo Tužilaštvo BiH Matković se tereti da je u periodu od polovine 2020. do kraja 2021 godine organizovao kriminalnu grupu radi vršenja krivičnih djela s ciljem sticanja imovinske koristi.

"Grupa je djelovala na području BiH, Crne Gore, Srbije i zemalja EU. U međusobnom dogovoru s ostalim pripadnicima Matković je donosio odluke o djelovanju grupe, odluke o izvršenju krivičnih djela, podjeli protivpravne koristi stečene krivičnim djelima", saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Dodaje se da su ostali pripadnici grupe postupali po njegovim naredbama i uputstvima, gdje je svako od njih imao svijest i znanje o određenim zadacima, radnjama izvršenja i doprinosu drugih pripadnika tokom izvršavanja krivičnih djela, te tom prilikom preduzimali i radnje koje su na odlučujući način doprinosili djelovanju ove grupe, svi svjesni zabranjenosti ovih radnji i htijući njihovo izvršenje.

Ko je sve činio kriminalnu grupu

Protiv ostalih članova grupe optužnica je ranije potvrđena, a optuženi su Saša Ratković, Vasilije Stjepić, Dražen Šiniković, Dragan Supić, Tomislav Vidaković, Vladica Rakić, Mitar Blagojević i Miroslav Čalija.

Matkovića optužnica tereti za trgovinu drogom, pranje novca, falsifikovanje isprave, pripremanje ubistava i drugo.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je grupa djelovala na području Austrije, Hrvatske, Švajcarske, Španije, Nizozemske, Njemačke, a pojedini članovi su bili aktivni i u državama Južne Amerike. U pojedinim medijima Matković je označen kao jedan od najtraženijih narkodilera na Balakanu.

Dodaje se da je grupa nabavljala kokain sa štambiljima "Rojal", "Jauguar", "Leon", "Betmen", "Peru", "TR" i drugo. Nabavljali su i skank koji su nazivali imenima "Albanka", "Amnesia" Kritikal-kuch" i slično u zavisnosti od porijekla. Drogu su prevozili automobilima sa posebno izgrađenim štekovima, i "Mercedes GLK 220", "Golf 7", "Audi Q7", "Passat", "Tiguan" i drugi, a angažovali su i druga lica posredstvom kojih su vršili međunarodni transport droge. U optužnici je opisano i više pojedinačnih prometa drogom u raznim količinama.

Štrajk glađu i samopovrijeđivanje u zatvoru

Matković je u žižu javnosti dospio i sredinom januara kada je u zatvoru u Vojkovića, zajedno sa još trojicom pritvorenika, stupio u štrajk glađu. Tada je sam sebi probio usnu federom iz olovke i u prvi mah nije dozvoljavao njegovo uklanjanje. Na štrajk se odlučio, kako su saopštili njegovi advokati, zbog navodnih pritisaka koje grupa trpi u okviru same istrage.

Inače grupa je razotkrivena pomoću podataka prikupljenih dešifrovanjem aplikacija Sky i Anom. U porukama, koje su članovi grupe razmijenjivali, pominjano je ubistvo Miljana Vidovića i Rade Ašćerića, pominjane su i nabavke velikih količina droge i to 300 kilograma droge koji su navodno plaćeni pomoću tokena, po cijeni od 3.950 dolara za kilogram.

"Droga je nabavljena od njima poznatog lica iz Južne Amerike radi dalje prodaje na području Evrope. Kokain je kupljen tako što su posredstvom kriptovane aplikacije Anom razmijenili tzv. token i to 24. januara 2021. godine", navodi se u optužnici.

Planirao ubistva u Novom Sadu i Beogradu

Kada je u pitanju planiranje ubistava navodi se da je Matković zajedno s drugim licima od 11. oktobra 2020. do decembra 2020. godine preko Anoma dogovarao ubistvo iz bezobzirne osvete. Na meti je bio Novosađanin koji je ranije pretukao njihovog prijatelja.

"Razrađivali su plan ubistva koje je trebalo biti izvršeno u Novom Sadu. Vršili su pripreme u vidu opservacije kretanja žrtve, tražeći direktnog izvršioca ubistva, nabavku vozila, eksploziva i drugo. Utvrdili su prebivalište žrtve, vozilo koje je koristio, te su pribavili ukradeni "BMW 1" koji će biti korišten prilikom likvidacije i prikrivanja izvršioca i tragova krivičnog djela. Angažovali su ubicu koji će izvršiti djelo postavljanjem eksploziva pod vozila i aktivaranjem na daljinski, ali plan nije izvršen", navodi se u optužnici.

I drugo ubistvo trebalo je biti izvršeno postavljenjem eksplozivne naprava u Beogradu. Napravljen je plan, angažovano više osoba koje će izvršiti ubistvo, ali zločin nije izvršen jer su osumnnjičeni uhapšeni 10. avgusta 2020. godine od strane policijskih službenika MUP-a Srbije. U pretresima stanova koje su koristili, osim veće količine oružja i municije, pronađena je i improvizovana eksplozivna naprava velike razorne moći sa prijemnikom i uređajem za daljinsko aktiviranje, namijenjena za izvršenje ubistva.

U više tačaka optužnice opisano je da je Matković bio angažovan i u pranju novca, kupovinama zemljišta, nepokretnosti u opštini Ravno, kupovinom vozila, kamiona za prevoz droge, raznih građevinskih radova i slično.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()