Mandić tvrdi da je Bogdanovića ubio tokom džogiranja

UNA donosi detalje saslušanja Dalibora Mandića, osumnjičenog za jezivi zločin u Banjaluci

05.12.2022. 13:37
  • Podijeli:
Dalibor Mandic 4-638cc2ac68b44.webp Foto: UNA

Dalibor Mandić (36), osumnjičeni za svirepo ubistvo radnog kolege Ariela Bogdanovića (28) iz Banjaluke, tokom saslušanja u tužilaštvu negirao je da je planirao zločin, tvrdeći da je žrtvu slučajno sreo na ulici dok je džogirao!

Izvor blizak istrazi za UNU kaže da je Mandić prilikom saslušanja nije osporavao da je izvršio ubistvo, ali motiv zločina nije razjasnio. Tvrdio da je ubistvo Bogdanovića nije pripremao unaprijed, iako većina dokaza ukazuje drugačije.

"Išao džogirati, pa se slučajno sreli"

"Mandić tvrdi da je kritične noći išao džogirati, te da je zbog toga sa sobom nosio ruksak i rezervnu odjeću. Rekao je da je nož nosio radi svoje bezbjednosti", otkriva izvor blizak istrazi.

On kaže da je Mandić u iskazu naveo da je Bogdanovića slučajno sreo na ulici, nedaleko od Tržnog centra "Delta Planet" i da su razmijenili nekoliko riječi.

"Osumnjičeni tvrdi da je Bogdanović krenuo prema njemu, te da je nakon toga izvadio nož i nanio mu prvi ubod. Govorio je da ne zna zašto je to uradio, da nije bio pri sebi... Sve ukazuje da se radi o psihički nestabilnoj osobi, zbog čega će najvjerovatnije biti zatraženo njegovo neuropsihijatrijsko vještačenje", kaže izvor UNE.

Kolege ga ignorisale, bili u lošim odnosima

Dodaje da Mandić tokom saslušanja nije iznio jasan motiv ubistva, ali je potvrdio da je imao loše odnose s Bogdanovićem. Govorio je i o lošim međuljudskim odnosima i sa ostalim kolegama na poslu, govoreći da se ni sa kim nije dobro slagao. Društvo s posla ga je, mahom, ignorisalo, pa se osjećao izopštenim.

Iako su pojedini svjedoci pominjali ljubomoru, čudne poglede, kao i to da je Bogdanović imao naklonost djevojke koja se osumnjičenom vjerovatno sviđala, Mandić tokom saslušanja o tome nije govorio.

Izbjegao iz Hrvatske, s majkom bio u logoru

"Pričao je da je imao teško djetinjstvo. Rođen je u Slavonskom Brodu i navodno je odrastao bez oca, koji je živio odvojeno od njega. Za vrijeme rata u bivšoj Jugoslaviji s majkom je izbjegao u Novi Grad", kaže za UNU izvor blizak istrazi.

Dodaje i da je u razgovoru sa istražiocima Mandić govorio da su majka i on određeno vrijeme proveli u logoru, ne precirajući u kojem i gdje. Posljednjih godina studirao je i radio u Banjaluci. Sam je živio kao podstanar i tvrdi da mu se majka nalazi na liječenju u psihijatrijskoj bolnici u Jakešu.

Podsjetimo, jezivi zločin se odigrao se u petak naveče, 2. decembra oko 19.40 časova u Bulevaru Srpske Vojske u naselju Borik. Dosadašnja istraga ukazuje da je ubistvo bilo planirano, jer je Mandić pripremio nož i rezervnu odjeću koju je stavio u ruksak i sakrio u kampusu Univerziteta u Banjaluci. Žrtvu je čekao u blizini "Delte", znajući da Bogdanović tuda prolazi kada se s posla vraćao kući u Borik. Tu je došlo do napada u kojem je Mandić nožem ubada Bogdanovića u leđa.

Zvjersko ubistvo snimile nadzorne kamere

Boreći se za život Bogdanović je, ranjen, trčeći bježao od ubice Bulevarom Srpske vojske. Dolaskom do benzinske pumpe izgubio je snagu i pao na asfalt. Ubica ga je sustigao i dok je Bogdanović nepomično ležao na asfaltu, hladnokrvno mu je zadao još najmanje sedam uboda nožem u grudi, što su snimile i nadzorne kamere.

Nakon zločina ubica je pobjegao u krug kampusa. Tu se presvukao, a jaknu koju je nosio na sebi bacio je u obližnji kontejner i ona je, tokom istrage, pronađena. Mandić je te noći oko 3.30 časova uhapšen u kući u kojoj je živio kao podstanar. Istražiocima je rekao da je nož, kojim je zločin počinjen, bacio u Vrbas.

Prijeti mu doživotni zatvor

Mandiću je na teret stavljeno teško ubistvo na svirep i podmukao način za koje je zaprijećena kazna zatvora od najmanje deset godina ili doživotni zatvor. Nakon saslušanja tužilaštvo je predložilo da mu se odredi jednomjesečni pritvor zbog težine krivičnog djela i uznemirenja javnosti, straha od bjekstva i bojazni da će boravkom na slobodi ponoviti krivično djelo.

Odluku će donijeti Okružni sud u Banjaluci, pred kojim je danas održano ročište.

  • Podijeli: