Mandić se tereti za svirepo ubistvo, prijeti mu najmanje deset godina zatvora

Nakon saslušanja Tužilaštvo zatražilo pritvaranje Dalibora Mandića, osumnjičenog za teško ubistvo Ariela Bogdanovića

04.12.2022. 18:00
  • Podijeli:

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka zatražilo je određivanje jednomjesečnog pritvora Daliboru Mandiću (36) osumnjičenom za ubistvo radnog kolege Ariela Bogdanovića (28) iz Banjaluke, koga je više puta izbo nožem.

Na teret mu je stavljeno krivično djelo teško ubistvo na svirep ili podmukao način, za koje je zakonom zaprijećena kazna od najmanje deset godina zatvora ili doživotni zatvor. 

Portparol OJT Banjaluka Maja Đaković Vidović kaže da je pritvor zatražen zbog težine krivičnog djela i uznemirenja javnosti, bojazni od bjekstva, kao i straha da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao da ponovi krivično djelo.

"Nakon saslušanja tužilac je stavio prijedlog za određivanje pritvora Daliboru Mandiću, zbog sumnje da je počinio krivično djelo teško ubistvo. O pritvoru će odlučivati Okružni sud u Banjaluci", rekla je  Đaković Vidović.

Zločin detaljno isplaniran

Jezivi zločin odigrao se u petak naveče, 2. decembra oko 19.40 časova u Bulevaru Srpske Vojske u naselju Borik. Osumnjičeni je tokom kriminalističke obrade priznao ubistvo i otkrio detalje zločina.

Dosadašnja istraga ukazuje da je Mandić planirao ubistvo. Izvor blizak istrazi za UNU navodi da je Mandić unaprijed pripremio nož i rezervnu odjeću koju je stavio u ruksak i sakrio u kampusu Univerziteta u Banjaluci, kako bi se nakon zločina presvukao. Žrtvu je čekao u blizini Tržnog centra "Delta Planet", znajući da Bogdanović tuda prolazi kada se s posla vraćao kući u Borik.

Ranjen bježao od ubice

Izvor UNE pojašnjava da je Mandić na ulici presreo i napao Bogdanovića. Obdukcijom je utvrđeno da ga je već tada ubo nožem. Boreći se za život Bogdanović je, ranjen, trčeći bježao od ubice Bulevarom Srpske vojske. Dolaskom do benzinske pumpe izgubio je snagu i pao na asfalt. Ubica ga je sustigao i dok je Bogdanović nepomično ležao na asfaltu, hladnokrvno muje zadao još najmanje sedam uboda nožem u grudi, što su snimile i nadzorne kamere.

Nakon zločina ubica je pobjegao u krug kampusa. Tu se presvukao, a jaknu koju je nosio na sebi bacio je u obližnji kontejner i ona je, tokom istrage, pronađena. Mandić je te noći oko 3.30 časova uhapšen u kući u kojoj je živio kao podstanar. Istražiocima je rekao da je nož, kojim je zločin počinjen, bacio u Vrbas.

Čudni pogledi

U početnim satima istrage se sumnjalo da je motiv ubistva ljubomora. U međuvremenu se došlo do saznanja koji ukazuju da je Mandić bio kivan na Bogdanovića zbog toga što su se radne kolege i koleginice distancirale od njega, izbjegavajući zajednička druženja.

Pojedinci su u izjavama naveli da im se Bogdanović ranije žalio da ga Mandić "čudno gleda", ali niko nije mogao ni da pretpostavi da je bio u stanju da počini tako težak zločin.

 

  • Podijeli: