Ko je prodavao diplome? "Klaster" uhapsio deset osoba

U pretresima izuzeto 165.000 KM, na meti istražilaca privatne visokoškolske ustanove u BiH

21.02.2023. 13:50
  • Podijeli:
sipa_akcija - anadolija-63eba5b5187f3.webp Foto: Anadolija

U okviru akcije "Klaster" policijski službenici SIPA uhapsili su deset osoba zbog sumnje da se mogu dovesti u vezu sa nezakonitostima na više privatnih visokoškolskih ustanova u BiH.

Jelena Miovčić, portparol SIPA, kaže da će privedene osobe tokom dana biti sprovedene na kriminalističku obradu i ispitivanje u svojstvu osumnjičenih, nakon čega će biti predati u nadležnost Tužilaštva BiH.

"U pretresima je do sada otkriven i privremeno oduzet novac u iznosu od 165.000 KM, poslovna dokumentacija, računari kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena krivična djela organizovani kriminal, nedopuštena trgovina i pranje novca, te podstrekavanje, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, falsifikovanje ili uništenje službene isprave i krivotvorenje službene isprave", rekla je Miovčić.

Kako saznaje UNA među uhapšenima su pojedini profesori, kao i visoki zvaničnici privatnih visokoškolskih ustanova u BiH.

Istražioci SIPA, između ostalog, izuzimaju dokumentaciju sa privatnih fakulteta u Banjaluci i to Panevropskog univerzitet "Apeiron", Univerziteta za poslovne studije (UPS), Nezavisnog univerziteta Banjaluka (NUBL) i Univerziteta za poslovni inženjering i menadžment PIM.

"Trenutno ne možemo davati informacije, jer je kontrola u toku. Mi apsolutno podržavamo kompletnu akciju i rad državnih organa na otkrivanju bilo kakve vrste nezakonitosti", rekla je za UNU pomoćnik direktora za pravne poslove "Apeirona" Elveldina Tatarević.

U NUBL-u su poručili da nikakve izjave za medije trenutno neće davati

"Ništa nećemo komentarisati. Ukoliko se situacija promijeni bićete na vrijeme obaviješteni", poručili su iz NUBL-a.

Iz Univerziteta PIM, kao i UPS-a za UNAworld je rečeno da će nam naknadno odgovoriti na upit.

Akcija "Klaster" sprovodi se pod nadzorom Tužilaštva BiH u kojem navode da je akcija usmjerena na suzbijanje organizovanog kriminala i sistemske korupcije, a povezane sa nezakonitim izdavanjem i nedozvoljenom trgovinom fakultetskih diploma na području BiH.

"U okviru aktivnosti privedeno je više uposlenika i visokih zvaničnika univerzitetskih i fakultetskih ustanova u BiH. U okviru pretresa zaplijenjena je i veća količina novca koji potiče iz nezakonitih aktivnosti, a u skladu sa naredbom Suda BiH vrši se oduzimanje obimne dokumentacije i predmeta u većem broju ustanova", saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Dodaju da je akcija dio napora Tužilaštva BiH i agencija za provođenje zakona u borbi protiv sistemske korupcije u BiH i otkrivanja i procesuiranja osoba koje činjenjem krivičnih djela nanose veliku štetu vladavini prava i svim građanima, kao i akademskoj i univerzitetskoj zajednici u segmentu visokog obrazovanja u BiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()