Europol objavio fotografije najtraženijih bjegunaca: Među njima i dva državljanina BiH

U kampanji koju sprovode ove godine, posebno su fokusirani na vođe i ključne članove organizovanih kriminalnih grupa, narko trafikante, trgovce...

29.09.2022. 08:22
  • Podijeli:
Europol_BiH_bjegunci_foto_Europol-1664432540901.webp Foto: Europol

Europol i Evropska mreže za aktivno praćenje bjegunaca (ENFAST), uputili su apel građanima EU da pregledom fotografija najtraženijih kriminalaca Europe pomognu policijskim službenicima u hvatanju osumnjičenih, među kojima je i veliki broj porijeklom sa Balkana.

U kampanji koju sprovode ove godine, posebno su fokusirani na vođe i ključne članove organizovanih kriminalnih grupa, narko trafikante, trgovce bijelim robljem, kriminalce tražene zbog ubistva, plaćene ubice, kao i one koji se bave pranjem novca i pronevjerama, navode u saopćenju.

Europol moli građane da posjete web stranicu, na kojoj se nalazi 49 profila bjegunaca povezanih sa organizovanim kriminalnim grupama, pogledaju fotografije i vide da li su nekog od njih prepoznali.

Među najtraženijim europskim kriminalcima našlo se mnogo osumnjičenih porijeklom sa Balkana, među kojima je i Goran MladenovićEuropol objavio fotografije najtraženijih bjegunaca, među njima i dva državljana BiH (54), koji je obilježen kao član organizovane kriminalne grupe Pink Panteri i koga policija Kipra traži zbog oružane pljačke juvelirnice.

U kampanji za 2022. godinu koja je počela jučer objavljeno je 49 profila bjegunaca povezanih s organizovanim kriminalnim grupama, a među njima su i dva državljanina BiH.

Riječ je o Mladenu Samardžiji zvanom Maki (32) i Radomiru Cvijanoviću (37) zvanom Rale koji osim bh. imaju i državljanstvo Slovenije. Samardžija je na potjernici zbog trgovine drogom, a Cvijanović zbog oružane pljačke.

Na fotografijama najtraženijih se nalaze i trojica osumnjičenih iz Hrvatske, a svi zbog kriminalnih radnji u okviru zločinačkog udruženja.

U saopĆenju se navodi da se akcija sprovodi i na društvenim mrežama, a bit će prevedena na sve jezike EU kako bi se dosegla što šira publika.

Kampanja EU Most Wanted je u prošlosti doživjela značajan uspjeh sa brojnim anonimnim dojavama koje su doveli do hapšenja osumnjičenih, prenose Nezavisne.

Site je pokrenut 2016. godine, a od tada je objavljeno 335 profila bjegunaca.

Od tog broja, 120 bjegunaca je uhapšeno, a u 43 slučaja su doušnici osumnjičene vidjeli na site-u Europola.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()