Epilog akcije "Golub": Za krijumčarenje droge prijavljeno osam osoba

Četvoro uhapšenih predato tužilaštvu, dvoje u bjekstvu, dvoje iza rešetaka

18.03.2022. 11:43
  • Podijeli:
akcija-golub-hapsenje-mup-rs-05.jpg

MUP Republike Srpske podnio je izvještaj Tužilaštvu BiH protiv osam osoba, obuhvaćene istragom u akciji "Golub", zbog sumnje da su počinili krivično djelo organizovani kriminal, trgovina drogom i oružjem.

"Tužilaštvu BiH podnesen je izvještaj o otkrivanju počinilaca krivičnog djela protiv osam lica, zbog sumnje da su u periodu od 2019. godine do danas, kao organizovana kriminalna grupa, neovlašteno trgovali opojnim drogama i vatrenim oružjem na teritoriji BiH i Republike Hrvatske", rekla je portparol MUP RS Mirna Miljanović.

Ona kaže da su četvorica uhapšenih B.R, Ž.J, V.B, i S.M. predati u nadležnost Tužilaštva BiH, koje će nakon saslušanja odlučiti o eventulanom predlogu za pritvor.

"Izvještajem je obuhvaćeno i jedno lice koje se trenutno nalazi na izdržavanju kazne zatvora, jedno lice koje se trenutno nalazi u pritvoru, te dva lica koja trenutno nisu dostupna organima gonjenja, odnosno nalaze se van granica BiH", rekla je Miljanović.

Za UNU je potrvđeno da su Tužilaštvu BiH predati Blaženko Rašević, Žarko Joknić, Vlatko Blažević i Srećko Mandić.

Grupa se duže vrijeme nalazila pod istragom i sumnja se da su se bavili krijumčarenjem velikih količina skanka i kokaina. Droga je sa područja Crne Gore krijumčarena u BiH radi dalje preprodaje na narko-tržištu Evropske unije.

U okviru ove istrage policija je u feburaru otkrila i oduzela pet kilograma marihuane. U pretresima je juče pronađen pištolj s okvirom, pancir, 4.700 evra za koje se sumnja da potiču od nelegalnih poslova...

Većina osumnjičenih i ranije je dovođena u vezu sa kriminalnom. Vlatko Blažević je u martu prošle godine uhapšen u akciji "Vagon" kada je u kombiju kojim je upravljao policija pronašla 12 kilograma marihuane. Zajedno s njim tada je uhapšen i Tihomir Gudelj iz Trebinja. Predmet se nalazi u radu kod Republičkog javnog tužilaštva RS, ali nikakva optužnica protiv njih još nije podignuta.

Srećko Mandić je jedan od optuženih u predmetu "Volan", koji se odnosi na krađe automobila.

Blaženko Rašević je vlasnik kafića "Kontakt" na šetalištu u Palama, koji je pretresen u sklopu akcije "Golub".

Inače, Rašević se pominje i kao kum Dragana Gajića iz Nikšića, koji je u decembru 2020. godine uhapšen u Sarajevu, jer se lažno predstavljao kao pripadnik MUP-a Hrvatske. Utvrđeno je i da je u BiH koristio lažni identitet na ime Milan Bodlović. Dovodio se u vezu i sa trgovinom narkotika koji su iz Crne Gore krijumčareni na područje BiH.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()