Državljanin BiH pokušao krijumčariti turske migrante u Hrvatsku

Istragom je utvrđeno kako je riječ o pet državljana Turske

28.03.2023. 22:31
  • Podijeli:
Lice pravde granica 11_Una TV-63970fa5051b8.webp Foto: Una TV

Još jedan pokušaj krijumčarenja turskih državljana u Hrvatsku, njih pet, spriječila je u nedjelju policija i privela 62-godišnjeg državljanina BiH koji ih je preko graničnog prijelaza Stara Gradiška za novac namjeravao prevesti skrivene u tovarnom prostoru priključnog vozila.

Brodsko-posavska policija u utorak je sa općila kako su njeni policajci te carinici na ulazu u državu na prijelazu Stara Gradiška kontrolirali teretni automobil s priključnim vozilom, kojim je graničnom prijelazu pristupio 62-godišnji državljanin BiH.

Zbog sumnje da u priključnom vozilu prevozi skrivene osobe, obavljena je detaljna kontrola i u tovarnom prostoru pronađeno pet skrivenih osoba.

Istragom je utvrđeno kako je riječ o pet državljana Turske, kojih po izvještajima policije sve više pokušava nelegalno ući u Hrvatsku te dalje u zemlje EU, prenosi Hina.

Policija je osumnjičenog vozača privela uz kaznenu prijavu zbog protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Evropske unije ili potpisnice Šengenskog sporazuma.

U skladu s procedurom, nad stranim državljanima proveden je postupak prema zakonima o međunarodnoj i privremenoj zaštiti te o strancima, pa su postupkom readmisije vraćeni u Bosnu i Hercegovinu.

Ministar unutarnjih poslova Hrvatske Davor Božinović nedavno je iz Bruxellesa, gdje se sastao s kolegama ministrima iz članica EU, izjavio da Unija mora naći načina kako zaštititi svoje interese te uspostaviti jasna pravila i postupke za ulazak na svoj teritorij, kroz bolju suradnju o povratku neregularnih migranata i uspostavom okvira za regularne migracije.

Božinović je naveo kako najveći broj ilegalnih migranata, njih više od 90 posto, u Hrvatsku dolazi iz Bosne i Hercegovine te iz Srbije.

“Radi se o građanima država koje imaju bezvizni režim s tim zemljama. To su ti tzv. turisti o kojima govorimo, koji se kada dođu do hrvatske granice pretvore u ilegalne migrante i nastoje ući na teritorij EU”, poručio je.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()