Afera "Korona ugovori": Listingom Vibera dokazuju optužnicu

Tužilaštvo navelo da su cijene maski uvećavane za više od 1.500 %, te da suština optužnice nije kršenje javnih nabavki, već koruptivno ponašanje

06.02.2023. 14:00
  • Podijeli:
Advokat Dragan Tolimir i optuženi Slavko Bojić Foto: UNA
Advokat Dragan Tolimir i optuženi Slavko Bojić

Suština inkriminacije u predmetu Branislava Zeljkovića i ostalih nije u kršenju procedura u postupku javnih nabavki, koje su više nego očigledne, nego u koruptivnom ponašanju nekadašnjeg direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i drugih optuženih.

To je, na početku suđenja Zeljkoviću i ostalima, u Okružnom sudu u Banjaluci rekla republički javni tužilac Sanja Tadić - Stojisavljević.

Viber prepiske

Nakon što je pročitala optužnicu, ona je započela sa iznošenjem uvodne riječi u kojoj je navela da će tužilaštvo tokom postupka dokazati da su optuženi uvećavali cijene maski, zaštitnih odijela, termo kamera... To su, kako je navela, radili u dogovoru, što će dokazivati izjavama svjedoka, ali i forenzičkim vještačenjem listinga optuženih iz Vibera i drugih aplikacija.

Osim Zeljkovića koji je optužen za zloupotrebu službenog položaja i primanje mita, optuženi su još i direktor firme "Procontrol " Slavko Bojić (pomaganje u zloupotrebi službenog položaja), bivši direktor "Sineks laboratorije" Sani Crljić (pomaganje), direktor agencije "Travel for fun" Saša Marković (davanje mita) i direktor "Promedinga" Dragan Dubravac (zloupotrebe u postupku javne nabavke).

"Zeljković je kao predstavnik javne institucije bio dužan da postupa efikasno i transparentno i da racionalno koristi javna sredstva. Ovdje se radilo o enormnom uvećanju cijena, a odbrana Zeljkovića se tokom ispitivanja branila neznanjem, odnosno da "nije znao" šta se dešavalo u Institutu po pitanju javnih nabavki. Ali direktor je taj koji mora da zna i odgovarnost je na njemu ", rekla je Tadić - Stojisavljević.

Ona kaže da je Vlada RS doznačila 15 miliona maraka Institutu, ali da ta sredstva nisu korištena racionalno i ekonomično.

Cijene maski uvećali za 1.500 %

"Za iste maske Institut je plaćao više za 2,4 KM po komadu, nego drugi kupci. Razlika je ogromna i samo na tim maskama bilo je moguće napraviti uštedu za budžet od oko 120.000 KM", rekla je Tadić - Stojisavljević.

Pojasnila je da su cijene maski, koje su iznosile 0,36 KM uvećali na 2,09 KM, da bi ih Institut kupio po cijeni od 6,9 KM. Radilo se o, kako je rekla, frapantnim uvećanjima cijena od preko 1.500%.

Navela je da će dokazati da je po uputama Bojića, Dubravac nabavio 85.000 KM, koje je svjedok Biljana Amidžić morala da odnese njoj nepoznatom čovjeku u crnom automobilu, kako bi poslovi između Instituta, "Procontrola" i "Promedinga" bili realizovani.

"Krucijalan je i iskaz optuženog Markovića u kojem je potvrdio koruptivni dogovor, a kredibilnost tog iskaza potvrdiće i drugi svjedoci", rekla je Tadić - Stojisavljević. 

Inače, u optužnici se navodi da je Marković više od 20 puta nosio mito Zeljkoviću koji mu je predavao u prostorijama političke partije Ujedinjena srpska, čiji je Zeljković član.

Odbrana je prigovarala njenom uvodnom izlaganju, navodeći da je to završna riječ u kojoj se iznosi ocjena dokaza, ali je sud te prigovoro odbio.

Traže desetogodišnju zabranu rada

Tadić - Stojisavljević od suda je zatražila i da se optuženih oduzme imovinska korist stečena krivičnim djelom. I to od Zeljkovića 335.000 KM, od Bojića 241.000 KM, Crljića 28.700 KM i Markovića 578.000 KM. Zatražila je i da se Zeljkoviću izrekne desetogodišnja zabrana vršenja poziva, odnosno da mu se zabrani da u tom periodu obavlja bilo kakvu funkciju državnog službenika.

Zbog nestanka električne energije suđenje je prekinuto i tužilaštvo će na narednom ročištu nastaviti svoje izlaganje.

Podsjetimo, optuženima se na teret stavljaju zloupotrebe u postupcima javnih nabavki za vrijeme epidemije korona virusa kojim je Republika Srpska oštećena za najmanje 1,3 miliona maraka. Prema navodima optužnice u odnosu na nabavnu, prodajna cijena zaštitnih maski uvećana je i do 1.553,49 %, medicinskih zaštitnih odijela za 351,38 % , a termalnih kamera  za 198,30 %.

Kao i na ročištu za izjašenjenje o krivici osim medija, u sudnici, su prisustvovali predstavnici ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH i to rezidentni pravni savjetnik Frank Bradsher...

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()