BiH više uvezla nego izvezla drva

U analizi istaknuto da je drvna industrija BiH već prepoznatljiva po izvozu finalnih proizvoda

15.03.2023. 08:00
  • Podijeli:
Drvo_foto_Pixabay.jpg Foto: Pixabay

Izvoz drvnog sektora BiH u prošloj godini iznosio je oko 1,8 milijardi KM i veći je za 10,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok je uvoz iznosio oko 587,15 miliona KM, što je više za 27,4 odsto u odnosu na 2021, pokazuje analiza Vanjskotrgovinske komore BiH.

Najveći rast izvoza ostvarili su proizvodi šumarstva, ploče i furnir, građevinska stolarija, dok je zabilježen pad izvoza namještaja za 13,5 odsto, a iznosio je oko 683,85 miliona KM.

Iz Komore navode da je oko 92 odsto ukupnog izvoza drvne industrije u 2022. godini realizovano na top 20 izvoznih tržišta, među kojima su najznačajnija NJemačke, Hrvatske, Italije, Srbije, Slovenije, Austrije, Holandije i Francuske, prenose Nezvisne novine.

Osim zemalja EU, izvozilo se i u Kinu, Albaniju, Tursku, Švajcarsku, Veliku Britaniju, kao i zemlje zapadnog Balkana.

Kada je riječ o uvozu drvne industrije, u analizi je istaknuto da su sve grupe proizvoda ostvarile rast u prošloj godini, a najveći je bio proizvoda šumarstva, ploča i furnira, rezane građe i građevinske stolarije.

Proizvodi drvnog sektora najviše su uvoženi iz Hrvatske, Srbije, Austrije, Poljske, Češke, Slovenije, Njemačke, Mađarske, Rumunije, Turske, Italije, Crne Gore, Ukrajine, Rusije, Kine, Belgije, Slovačke, Bugarske, Holandije i Sjeverne Makedonije.

Iz Komore navode da vizija drvne industrije treba da bude dostizanje i održavanje liderske pozicije izvoznika proizvoda višeg nivoa finalizacije u regionu, te podsjećaju da drvna industrija BiH ima višegodišnje iskustvo u izvozu proizvoda viših faza prerade u zemlje EU i na druga tržišta.

“To potvrđuju dosadašnji izvozni rezultati, međunarodni sertifikati koje kompanije posjeduju, dobijene prestižne nagrade za dizajn i kvalitet proizvoda na međunarodnim sajmovima”, navedeno je u analizi.

U analizi je istaknuto da je drvna industrija BiH već prepoznatljiva po izvozu finalnih proizvoda, pretežno masivnog namještaja na bazi domaće bukve, što je čini konkurentnom i manje zavisnom od uvoza.

Iz Komore su naglasili da bi ciljevi drvnog sektora BiH trebalo da budu povećanje konkurentnosti na međunarodnim tržištima, dugoročna stabilnost funkcionisanja lanca vrijednosti i razvoja drvne industrije, te razvoj ljudskih resursa prema potrebama drvnog sektora, prenosi Srna.

“Realizacijom ovih ciljeva biće omogućeno poboljšanje imidža drvne industrije i BiH u svijetu, povećanje deviznog priliva većim izvozom proizvoda više dodatne vrijednosti, restrukturisanje stanja u preradi drveta i podizanje stepena konkurentnosti kompanija, te održivo gospodarenje šumama i racionalnije korištenje sirovine, kao i veće zapošljavanje stručne radne snage pretežno u kompanijama višeg stepena finalizacije”, istaknuto je u analizi.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()