Aerodrom u Sarajevu pregovara s Vuelingom

Da li ćemo imati direktne letove iz Sarajeva za Barcelonu

28.03.2023. 08:10
  • Podijeli:
vueling avion - pixabay-642283e75cbeb.webp Foto: Pixabay

Uprava Aerodroma u Sarajevu sastala se s predstavnicima niskotarifnog prijevoznika Vuelinga u vezi s potencijalnim uvođenjem letova između Barcelone i glavnog grada Bosne i Hercegovine.

"Počeli su pregovori oko uvođenja direktnih letova između Barcelone i Sarajeva. Predstavnici sarajevskog aerodroma trenutno su u Barceloni gdje razgovaraju s Vuelingom. U pregovorima koji su u toku učestvuje i podržava ih Vlada Katalonije, ambasadorica Bosne i Hercegovine u Španiji Danka Savić, kao i turoperator Fortuna Tours iz Mostara”, priopćeno je.

Nikada nije bilo redovnih letova između Sarajeva i Barcelone. Na temelju neizravnog broja putnika, Barcelona je trenutno deveta najprometnija neposlužena ruta u Sarajevu i daleko je ispred Madrida na temelju potražnje putnika. Austrian Airlines i Lufthansa upravljaju najvećim dijelom prometa Sarajeva za i iz Španije. Letovi između dva grada koristili bi bosanskohercegovačkoj dijaspori, koja je uglavnom smještena u i oko Barcelone, turističkoj potražnji na oba kraja, kao i vjerskom turizmu iz Španije koji ide u Međugorje u blizini Mostara, prenosi Ex-Yu Aviation

Vueling je ograničeno prisutan na području bivše Jugoslavije. Trenutno održava sezonske ljetne letove iz drugog najvećeg španskog grada za Zagreb, kao i ljetne letove iz Barcelone i Rima za Split i Dubrovnik. Vueling je u vlasništvu International Airlines Group (IAG), matične kompanije Iberije i British Airwaysa. To je najveći zračni prijevoznik Barcelone. Potražnja za letovima iz regije za Barcelonu značajno je porasla u posljednjih nekoliko godina. Ovog ljeta Beograd će imati šesnaest letova sedmično za drugi po veličini španski grad, Dubrovnik osam puta sedmično, Split sedam, Zagreb će imati pet sedmičnih rotacija, dok će Podgorica nuditi dvije sedmične linije za Barcelonu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()