Petar Božović dobio nagradu i kolege mu ukazale čast: "Ostao je nepromjenjen, to je prava dragocjenost"

Velikom glumcu je 'Dobričin Prsten' uručen 2020. godine, ali svi su saglasni da je već godinama, iako nevidljiv, na njegovoj ruci

Calendar 23.11.2022.
  • Podijeli:

Na sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta u Beogradu, u društvu kolega glumaca, prijatelja i publike, predstavljena je monografija o glumcu Hadži Petru Božoviću, autorke Tatjane Nježić.

Božoviću je "Dobričin Prsten" uručen 2020. godine, ali svi su saglasni da je već godinama, iako nevidljiv, na njegovoj ruci. Na filmu i u pozorištu, najrazličitije uloge, kao da su oduvijek čekale da ih samo on odigra.

Mnoge koje je Božović odigrao, Emir Kusturica je sabrao u film o njegovom glumačkom opusu i tako mu odao počast.

Ako je istina da je piscu dovoljan samo jedan čitalac, ja sam ga imao i zove se Petar Božović, rekao je na predstavljanju monografije o glumcu akademik Matija Bećković.

"Moja poezija i ja progovorili smo njegovim glasom, a taj jezik je govorio i taj svijet znao bolje od mene. Svojim žarom proživio je svaku riječ i nije ostavio ni jedno mrtvo slovo na papiru", rekao je Bećković.

U predstavljanju monografije učestvovali su i reditelj Đorđe Kadijević, pjesnik Milan Ružić i dramske umjetnice Ljiljana Dragutinović i Svetlana Bojković, koja se osvrnula na vrijeme kada je Božovića upoznala. Kaže da se od tada nije promjenio i da je to dragocjenost koju cijeni.

"Poslije toliko godina imali smo vremena da pričamo, da sjedimo, u pauzama snimanja i onda smo utvrdili da ono što je bio naš odnos prema životu, istini i glumi. Prema etici, da je to ostalo i kod Petra i kod mene nepromjenjeno", rekla je Ceca Bojković.

Božović je na sebi svojstven način, zahvalio za čast koju su mu kolege ukazale.

Kroz nekoliko hiljada izlazaka na scenu i pojava na velikom platnu i malim ekranima, imao je više od 200 različitih uloga, gdje je tumačio likove raznolikih zanimanja, iz mnogih vremena i epoha, što čini jedinstveni glumački učinak Petra Božovića, rekla o njemu Vida Ognjenović, rediteljka i spisateljica u obrazloženju po uručenju nagrade "Dobričin prsten".

  • Podijeli: