Fenomen 'Orašar': U čemu je tajna popularnosti ove baletne bajke?

Uz 'Labuđe jezero' i 'Giselle', jedna od najpoznatijih baletnih predstava svakako je i 'Orašar, koji se izvodi na brojnim svjetskim pozornicama

Autor: UNA HR
Calendar 23.11.2022.
  • Podijeli:

S obzirom da se radnja odvija u božićno vrijeme, mnogi je žele pogledati baš u ovo predblagdansko doba. Među njima su i brojni Zagrepčani, koji svake godine po potražnji karata ruše sve rekorde.

Prva ovogodišnja predstava Orašar u Zagrebu na rasporedu je idući tjedan, a pripreme su u punom jeku. Za plesače je, kažu, ovo velika odgovornost, ali i najljepše doba godine.

"Prekrasno je, jer u ovoj predstavi uz nas baletane, pleše puno djece, a iz publike nas gledaju njihove obitelji. Osjeća se božićna čarolija. Istovremeno nama plesačima ovaj period je fizički nejintezivniji, ali isplati se", kaže Natalia Kosovac, prvakinja baleta HNK u Zagrebu.

A upravo Natalija glumi djevojčicu Klaru koja ispod bora pronalazi drvenog Orašara koji usred noći oživljava i pretvara se u prekrasnog princa. Uz jedinstvenu glazbu Petra Iljiča Čajkovskog, specifično je i da se u predstavi koristi oko 150 različitih kostima.

"To je izuzetno tražena, izuzetno gledana predstava, ali to je klasični balet pa je po mnogočemu i sličan drugim baletima. No, ta njegova gledanost i to da ga publika toliko traži ga čini posebnijim i drugačijim od drugih i to je predstava koju najviše plešemo", kaže Mihaela Devald Roksandić, v.d. ravnateljica baleta HNK u Zagrebu.

A kao što piše na vratima kazališta, sve karte za predstavu Orašar su rasprodane. I to u roku 2 dana. Prodano je 13 tisuća ulaznica za 19 predstava, po cijenama od 25 do 50 eura.

No, onaj tko nije uspio nabaviti karte, još uvijek može preko oglasnika.

No, za to će morati malo dublje posegnuti u džep, jer se prodaju po cijenama od 50 pa sve do 500 eura.

  • Podijeli: