Robot – građevinac pomaže radnicima: Brži od čovjeka, spretniji od dizalice

Uzima dasku, trči uz stepenice, skače između skela, gura veliku drvenu kutiju... i sve to da bi radniku donio torbu sa alatom

Calendar 25.01.2023. 06:15
  • Podijeli:
Robot građevinac_Boston Dynamics_Foto YouTube Boston Dynamics-63ce7ec69e072.webp Foto: YouTube / Boston Dynamics

Robot Atlas kompanije Boston Dynamics, dobro poznat po svojim akrobacijama i "đuskanju", može da trči, skače, podiže i baca teške predmete i izvodi složene pokrete koji bi uskoro mogli da budu od velike pomoći radnicima u fabrikama ili na gradilištima.

U nedavno objavljenom videu taj humanoidni robot uzima torbu sa alatom i baca je radniku koji čeka na skeli. Kao i uvijek, nekima će nove vještine ovih robota izgledati zapanjujuće i zastrašujuće, međutim, to ne mijenja činjenicu da ovi roboti pokazuju impresivne gimnastičke sposobnosti.

U američkoj kompaniji kažu da njihova tehnologija donosi nove mogućnosti kontrole, koje je zapravo teže savladati nego same ekstremne akrobacije. Tako, u novom videu, Atlas pre torbe sa alatom uzima veliku dasku, trči uz stepenice, skače između dva nivoa skele i gura veliku drvenu kutiju sa platforme bez gubljenja ravnoteže, za šta sama kompanija kaže da je "veoma složen zadatak", prenosi Euronews.

Obavljanje ovih zadataka je za robote veoma složeno, jer zahtjeva prepoznavanje okruženja u kome se on kreće i obavlja operacije. Tako je, na primjer, u plesu robot praktično "slijep" za svoju okolinu, dok u drugim situacijama nije tako.

Atlas je visok 1,52 metara i težak 86 kilograma. Ima 28 hidrauličnih zglobova, tri kompjutera na platformi, kao i elektromotore za kretanje na baterije.

Njegov asimetrični okret za 540 stepeni po različitim osama u Boston Dynamicsu opisuje kao mnogo teže od prethodno izvođenih pokreta, jer zaokret podrazumijeva asimetrično kretanje koje ne postoji kod klasičnog prevrtanja unazad.

Stručnjaci su zbog toga morali da nađu rješenje za sve probleme koji su se pojavljivali u radu, pošto se tokom testova novih pokreta Atlas stalno "zaplitao u svoje udove" dok je uvlačio ruke i noge.

Softverski inženjer tima za kontorlu Atlas robota Robin Dejts objašnjava da je potrebno znati gdje se nalazi granica sposobnosti robota i onoga što može da uradi.

Pomjera granice robotike

Za razliku od četvoronožnog psa-robota Spota, robot Atlas još uvijek nije komercijalno zastupljen. On je istraživački prototip model, čiji je cilj da pomjeri granice robotike.

"Jedna vrsta pokreta koje robot izvodi tjera nas da shvatimo fizička ograničenja robota, a njegov ples nas tjera da razmišljamo o tome koliko precizno i spretno može biti kretanje cijelog tijela. Sada moramo da manipulšemo informacijama, odnosno da ih pravilno tumačimo kako bismo mogli pravilno da koristimo udove robota u konkretnim situacijama", kaže Dejts.

Šef kontrole Atlas tima Ben Stivens ističe da je važno da  Atlas može da obavlja svoje nove zadatke potrebnom brzinom.

"Ljudi su veoma vješti i pokretni u ovim zadacima, tako da su to zahtijevale prilično velike nadogradnje kontrolnog softvera", rekao je Stivens.

U Boston Dynamicsu se nadaju da će, na kraju, njihovi roboti imati sposobnosti da "obavljaju stvarne, fizički zahtjevne poslove u realnim uslovima kao što je gužva" i tvrde da oni predstavljaju budućnost robotike.

  • Podijeli:

Tagovi