Android krade vrlo korisnu iPhone funkciju

Jedna od tih funkcija je spajanje naših telefona sa računarom u funkciji veb-kamere

06.02.2023. 12:31
  • Podijeli:
Iphone_kao_kamera_foto_Apple-63e0dc581cc8c.webp Foto: Apple

Pametni telefoni su pravi mali džepni kompjuteri, kamere i konzole u jednom, a Android je danas vrlo zreo operativni sistem. Međutim, još uvijek postoje funkcije koje softver na našim uređajima ne podržava, pa često pribjegavamo korišćenju aplikacija treće strane kako bismo nadomestili te nedostatke.

Jedna od tih funkcija je spajanje naših telefona sa računarom u funkciji veb-kamere. Međutim, to će se ove godine promijeniti.

Projekat DeviceAsWebcam, koji je primijetio Mišal Rahman iz Esper-a, sugeriše da se Google sprema da u sljedećem Android izdanju dozvoli vlasnicima telefona da bez upotrebe dodatnog softvera koriste svoje uređaje kao USB veb-kameru na računarima - funkcija za koju nam nije jasno kako se nije našla unutar operativnog sistema još prije 10 i više godina.

Ukoliko se pitate šta se sada promijenilo, odnosno zašto je Google baš sada riješio da unutar svog operativnog sistema implementira mogućnost koju mnogi već godinama unazad koriste, i koja je bila izuzetno popularna tokom pandemije, odgovor je naravno - Apple, odnosno Kupertinova nova Continuity Camera funkcija.

Apple je u okviru predstavljanja iOS 16 operativnog sistema svijetu takođe predstavio i Continuity Camera funkciju koja dozvoljava da se iPhone telefoni koriste kao veb-kamere na Mac računarima. Međutim, postoje dvije bitne razlike između ovog i rješenja koje Google planira da donese na svoj operativni sistem.

Prva je da Apple funkcija koristi bežičnu konekciju umjesto USB kabla za prenos slike, a druga je da će rješenje kompanije Google koristiti UVC standard, zbog čega će njegova upotreba biti daleko rasprostranjenija od iOS-macOS varijante.

Osim ove funkcije, očekuje se da Android 14 donese i podršku za satelitsku komunikaciju, koju je nedavno predstavila kompanija Qualcomm, a koju je Apple prošlog septembra predstavio na iPhone 14 telefonima. Više o novim Android funkcijama ćemo saznati u mesecima koji su pred nama, a očekuje se da Google lansira stabilnu verziju za Pixel telefone u avgustu ili septembru, slično kao što je to učinio sa trenutnom verzijom.

  • Podijeli: