Kineski tehnološki gigant Baidu predstavio svoj dugo očekivani chatbot

Pokreće ga umjetna inteligencija, poznata kao Ernie Bot

16.03.2023. 09:40
  • Podijeli:
umjetna-inteligencija-pixabay.jpg

Kineski tehnološki gigant Baidu u četvrtak je predstavio svoj dugo očekivani chatbot koji pokreće umjetna inteligencija, poznat kao Ernie Bot, a njegov je izvršni direktor rekao da je to kulminacija godina napornog rada tvrtke na području umjetne inteligencije.

Iako Bot još uvijek ne radi savršeno, pustili su ga zbog potražnje na tržištu, rekao je Robin Li na konferenciji za medije u Pekingu. Dionice tvrtke berzi u Hong Kongu pale su za 10% dok je demonstrirao kako bot odgovara na pitanja, piše pjesmu te proizvodi video i sliku s upitima.

Utrka u umjetnoj inteligenciji

Do danas je 650 firmi reklo da će se pridružiti Erniejevom sustavu, dodao je. Kineski državni mediji i hram Shaolin bili su među prvim prijavljenim partnerima Ernie Bota. Popularnost ChatGPT-ja, koji podržava Microsoft, izazvala je utrku među kineskim tehnološkim divovima i startupima da razviju rivala.

Iz Baidua kažu da su dugogodišnja ulaganja u istraživanje i razvoj umjetne inteligencije jedan od razloga zašto su u najboljem položaju među kineskim tvrtkama da konkuriraju ChatGPT-ju. Troškovi istraživanja i razvoja Baidua u 2022. iznosili su 21.4 milijarde juana (3.1 milijardu dolara), što čini 22% prihoda.

Baidu planira upotrijebiti Ernie Bot kako bi revolucionirao svoju tražilicu, daleko najdominantniju u Kini, kao i za povećanje učinkovitosti u pohrani, pametnim automobilima i kućanskim aparatima.

  • Podijeli: