Indija investira 25 milijardi dolara u proizvodnju čipova

Vlada je dodala da će ukloniti limit za maksimalno dozvoljene investicije kako bi omogućila podsticaje za proizvodnju kompjuterskih dijelova

  • Podijeli:
cipovi_kompjuter_foto_Pixabay-1663835870729.webp Foto: Pixabay

Indiju očekuje investicija od ukupno najmanje 25 milijardi dolara kao rezultat strategije namjenjene podsticanju lokalne proizvodnje čipova i displeja, rekao je ministar IT-a Radživ Čandrasekar.

Njegovi komentari uslijedili su nekoliko sati nakon što je indijska vlada podigla fiskalnu podršku za nova postrojenja za poluprovodnike kako bi pokrila 50 odsto troškova tog projekta, prenosi Rojters.

Vlada je dodala da će ukloniti limit za maksimalno dozvoljene investicije kako bi omogućila podsticaje za proizvodnju kompjuterskih dijelova.

Čandrasekhar je rekao da je vlada u razgovorima sa mnogim globalnim igračima koji bi da investiraju u indijski sektor čipova, ne navodeći nijednog.

"Ovi razgovori odvijaju se u kontekstu višestrukih podsticajnih paketa i programa koje su najavile različite zemlje", rekao je indijski ministar i istakao da Indija ima dokazane rezultate u razvoju elektronske industrije, kao i osnovne infrastrukturne zahtjeve za uspostavljanje proizvodnje.

Kako se navodi, vlada premijera Narendre Modija nastoji da privuče više velikih investicija u okviru podsticajnog plana od 10 milijardi dolara za proizvodnju čipova i ekrana, s ciljem da Indiju učini ključnim igračem u globalnom lancu snabdjevanja.

Vlada se ranije složila da pokrije između 30 i 50 odsto troškova postavljanja novih pogona za displeje i čipove, a juče je takođe istakla da će pokriti 50 odsto kapitalnih izdataka potrebnih za postavljanje postrojenja za pakovanje poluprovodnika.

Reuters navodi da su prošle nedjelje konglomerat za proizvodnju nafte i metala Vedanta i tajvanski Fokskon potpisali pakt sa indijskim Gudžaratom o ulaganju 19,5 milijardi dolara u Indiju za postavljanje pogona za proizvodnju poluprovodnika i displeja.
 

  • Podijeli: