Stigao je Brabus 930, novi rekorder iz Bottropa

Cijena "prava sitnica"

25.05.2023. 09:39
  • Podijeli:
brabus brabus-646f108c60a6c.webp Foto: Brabus

Brabus je predstavio svoj najsnažniji automobil, koji je baziran na modelu Mercedes-AMG GT63 E Performance.

Riječ je o modelu pod nazivom Brabus 930, koji je novi rekorder kada je riječ o projektima tunera iz Bottropa. To uopće nije čudo jer je baza bio Mercedes-AMG GT63 S E Performance, koji je ujedno bio najsnažniji AMG ikada nakon što je debitovao prije dvije godine. Brabus je povećao snagu njegovog 4,0-litarskog twin turbo V8 motora te je pripremio body kit. Svaki cilindar je dobio Brabus PowerXtra kontrolni modul s novim mapama koje prilagođavaju ubrizgavanje i paljenje, a motor je opremljen turbopunjačima koje je razvio Brabus.

Modificirani V8 sarađuje s električnim motorom te isporučuju kombinovanih 930 KS i 1.550 Nm obrtnog momenta. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebno je samo 2,8 sekundi, dok maksimalna brzina iznosi 316 km/h.

Brabus je unaprijedio i eksterijer različitim karbonskim komponentama koje ujedno poboljšavaju i aerodinamiku, a dostupne su u sjajnoj i mat varijenti. Naprijed je novi prednji spojler, veliki usisnici i rešetka koja propušta više zraka. Tuner je pripremio i Monoblock Z Platinum Edition felge s 10 krakova veličine 21 inč naprijed i 22 inča nazad, a na njima su Continental SportContact 7 gume.

Nazad se nalazi karbonski difuzor sa četiri 3,5-inčne titanijumska/karbonska završetka izduvnih cijevi. Brabusov izduvni sistem od nehrđajućeg čelika dolazi s aktivnom kontrolom leptir ventila, tako da je moguće odabrati "tihi" Coming Home mod, kao i "glasniji" Sport mod. Tuner je dodao i Arimatic Sport Unit plug-and-play modul koji može spustiti automobil nešto više od 20 mm ovisno o modu vožnje.

Brabus 930 košta 323.435 eura bez uračunatog poreza.

  • Podijeli: