Apple sprema gedžet koji bi trebalo da zamijeni iPhone

S ovim gedžetom Tim Cook želi da potpunosti izađe iz sjenke Stevea Jobsa, jer Apple i dalje najviše zarađuje prodajom iPhonea

15.03.2023. 07:29
  • Podijeli:
apple-epl-fotoreuters-1-.jpg

Iako Apple može da se pohvali brojnim odličnim uređajima i gedžetima koje su predstavili od početka ovog vijeka, njihov daleko najvažniji i najpopularniji uređaj svakako jeste iPhone. Telefon koji je 2007. predstavio Steve Jobs u potpunosti je promijenio mobilno tržište, a pametni telefoni i konstantna povezanost s internetom promijenili su i naše živote.

Ali uz brzi i veliki tehnološki napredak, bilo je očekivcano da će se jednom pojaviti gedžet koji će zamijeniti telefone, odnosno u Appleovom slučaju iPhone, a ako se pitaju stručnjaci u IT industriji, mnogi smatraju da će to biti naočare, odnosno uređaj za virtuelnu i proširenu realnost. Na takvom uređaju, među ostalima, radi i Apple, ali prema posljednjem izveštaju Financial Timesa, izgleda da oko njegovog razvoja postoje brojna neslaganja u kompaniji.

Iako se na AR/VR tehnologiji radi godinama, dizajneri kompanije smatraju da još nije pravo vrijeme za predstavljanje ovog uređaja i žele da čekaju dok se tehnologija dodatno usavrši kako bi mogli da predstave znatno bolji uređaj. Naime, umjesto uređaja koji izgleda poput skijaških naočara, kakav bi kompanija trebalo da prvo predstavi, dizajneri preferiraju pametne naočare koje se neće previše razlikovati od klasičnih naočara, a imat će podršku za proširenu realnost, prenosi Zimo.

Ipak, Cook i ostala glavna ekipa u Appleu ne žele da čekaju, već im je namjera da što pre predstave svoj prvi VR/AR uređaj. Prema posljednjim glasinama, to bi se moglo desiti već početkom juna na Apple WWDC konferenciji. Ono što možemo očekivati je uređaj s kamerama i senzorima koji će omogućiti uranjanje u VR svjetove, ali i podršku za proširenu realnost i koji će biti prilično skup.

Uz predviđenu cijenu od oko 3.000 dolara, svima u Appleu je jasno da za uređajem neće biti prevelike potražnje, ali Cooku je važno da što prije krenu u osvajanje tog tržišta, kako bi jednom u budućnosti njime mogli da zavladaju na sličan način na koji je danas iPhone dominantan na tržištu pametnih telefona.

Ovaj je gedžet budućnosti je od neprocjenjive važnosti za Cooka jer bi mu pomogao da ostavi neizbrisiv trag u istoriji Applea i tehnološke industrije, ističu na FT-u. Iako su se mnogi pitali je li Cook prava osoba za naslednika Jobsa, on se pokazao znatno boljim u odnosu na razmišljanja najvećih optimista. Ali mnogi i dalje smatraju da živi u sjenci Jobsovih proizvoda jer su iPhone, iPad i Mac računar ipak di Jobsovog naslijeđa u Appleu.

Sa VR/AR uređajem koji bi predstavio upravo Cook, a za koji se vjeruje da bi jednom mogao da zamijeni pametne telefone, Appleov izvršni direktor konačno bi mogao da se pohvali sa sopstvenim velikim uspjehom, odnosno proizvodom koji je osvojio svijet, a u potpunosti je razvijen tokom njegovog upravljanja kompanijom.

  • Podijeli: