Twitter Blue krši evropska pravila jer je "zaboravio" PDV

Pretplata na Twitter Blue košta osam evra mjesečno

19.03.2023. 14:24
  • Podijeli:
Twitter_Tviter_Elon Musk_Ilon Mask_Foto Reuters-6397201816b9a.webp Foto: Reuters

Iako je u SAD-u uobičajeno da se cijene proizvoda i usluga iskazuju bez poreza, u Evropskoj uniji vrijede neka druga pravila. Regulatori su sada uhvatili Twitter u prekršaju, jer na cijene pretplate nije dodao PDV.

Pretplata na "plavu kvačicu" u sklopu programa Twitter Blue uvedena je nedavno, a već je utvrđeno da u svom cjenovniku krši pravila o poštenoj tržišnoj konkurenciji i zaštiti potrošača u Evropskoj uniji. Nadležni regulator, irski centar za zaštitu potrošača ECC utvrdio je da Twitter netačno oglašava svoje cijene pretplate, odnosno da na njima ne ističe PDV, koji se obračunava prilikom naplate.

Pretplata na Twitter Blue tako košta osam evra mjesečno, ali samo u slučaju kada se kupuje preko weba. Na Androidu i iOS-u, gdje Google i Apple naplaćuju provizije od 30 odsto, ista pretplata košta 11 evra mjesečno. Godišnja opcija se jednokratno plaća 84 evra na webu ili 114.99 evra preko telefona - barem ako se pogleda zvanični cjenovnik.

Ali, ako ste među ona tri korisnika koji će da odluče da plate za kvačicu za verifikaciju, jednom kada kliknete na tu narudžbu, na posljednjem koraku će vam se, prije naplate, obračunati PDV.

Irski ECC provjerio je i potvrdio da je takva situacija u više država članica Evropske unije. Kod njih se naplaćuje lokalni PDV, pa će svim potencijalnim vlasnicima plavih kvačica to zadovoljstvo biti 25 odsto skuplje nego što im to Twitter prikazuje.

Takva praksa je suprotna pravilima EU i direktno krši direktivu o nepoštenoj poslovnoj praksi poslovnog subjekta u odnosu prema potrošaču na unutrašnjem tržištu. Twitter je u prekršajima prema člancima 6. i 7. Direktive, koji uključuju "zavaravajuće radnje" i "zavaravajuća izostavljanja" u poslovnoj praksi.

ECC predstavlja tek savjetodavno prekogranično tijelo, pa Twitteru ne prijeti odmah i kazna zbog ovakvog ponašanja - to bi se moglo dogoditi tek ako ih prijave, a tada bi im prijetila novčana kazna u visini od najmanje 4 odsto njihovog godišnjeg prometa, ostvarenog u državama gdje je pravilo prekršeno, odnosno minimalno dva miliona evra, prenosi "b92".

  • Podijeli: