Nemojte biti "Kočijaš" u društvu: Veseli Tuzlaci omogućili bezgrešno psovanje

Za portal UNE o aplikaciji govorio je jedan od kreatora Eldin Hukić

Calendar 17.11.2022.
  • Podijeli:
Kocijas_aplikacija_foto_screen-1668680357001.webp Foto: Screenshoot

Ako su psovke grijeh ili haram odnedavno imate opciju da psujete bezgrešno.

Ako vas grize savjest kada izgovorite sočnu psovku nakon što vas nešto iznervira? Nećete se morati pravdati ni kada ispadnete "kočijaš" u društvu. Sada ćete za psovke moći kriviti - "Kočijaša". Naime, radi se o aplikacija koju su napravila dva mladića iz Tuzle.

Ne psujete vi, nego ona

Kako autori kažu, možete bezgrešno psovati. Zapravo, ne psujete vi, nego ona, aplikacija "Kočijaš".

Od vas se traži da sklopite frazu kombiniranjem riječi iz različitih kategorija - od anatomije i kuhinje do religije i životinja – koju ćete uputiti prijateljima. "Kočijaš" je koristan i za davanje komplimenata jer uz nekulturne riječi ima i onih pristojnih, ispunjujućih. U neku ruku, radi se o edukativnoj platformi.

Za portal UNE o aplikaciji govorio je jedan od kreatora Eldin Hukić.

"Dakle na aplikaciji je radio 'Tim TrueFalseMaybe' koji se sastoji od dva najbolja prijatelja, gdje moj najbolji prijatelj radi grafički dizajn, dok se ja bavim programerskim, ali počesto i marketinškim dijelom", kazao je Eldin.

Na pitanje kako su došli do ove ideje, Eldin odgovara da se aktivno počeo učiti i baviti programiranje u julu ove godine.

"Trebala mi je neka aplikacija koja bi bila čisto za vježbu, te sam na ideju došao kada sam vidio sličnu aplikaciju u američkom sitkomu 'Brooklyn 99', gdje sam uzeo tu ideju i dodao par riječi iz balkanskog rječnika, i napravio prototip onoga što je danas poznato kao aplikacija 'Kočijaš'. Nakon što sam isti pokazao svom prijatelju dok smo bili na kafi, došli smo do ideje da to razvijemo u punu aplikaciju, koju smo na kraju i objavili", ispričao nam je Eldin.

"Psuje kao kočijaš"

Dodao je da inspiraciju za naziv aplikacije su dobili iz uzrečice "Psuje kao kočijaš" iz koje su izbacili "Psuje kao" i dobili savršen naziv.

"Također, naš moto je 'Kočijaš – Vaš alat za bezgrešno izražavanje', što govori da ste lišeni brige za verbalnim grijesima", pojašnjava.

Prema njegovim riječima, na Balkanu su psovke dio svakodnevnog izražavanja, a "Kočijaš" to pretvara u zabavu i kreativnost, bez rizika od srdžbe nebeskih sila, jer se aplikacija izražava umjesto vas.

"Aplikacija je dostupna na Google Play svima koji su stariji od 13 godina i namjenja svakome ko smatra da bi mu/joj aplikacija bila zabavna, ali ponekad i korisna", istakao je Eldin.  

Na pitanje čime se trenutno bavi u životu, Eldin odgovara da radi kao kurir u firmi 'Korpa', a u slobodno vrijeme razvija ideje i aplikacije.

"Razvili smo i izdali još dvije aplikacije pored 'Kočijaša'. To su 'Biro – Jedna briga manje', aplikacija koja vas podsjeća na termin za javljanje na biro za zapošljavanje i 'Simple tip tracker', što je jednostavna aplikacija za praćenje vašeg bakšiša. Trenutno su u razvoju dvije aplikacije koje su namjenjene globalnoj publici i bit će dostupne u januaru naredne godine. A u periodu nakon januara u planu imamo listu novih aplikacija, unaprijeđenju onih postojećih, kao i namjeru da se proširimo na tržište video igara", rekao je Eldin.

Na pitanje može li mlad čovjek bez štele uspjeti u BiH, Eldin kaže da korupcija koja je zastupljena u našem društvu uvijek predstavlja barijeru pri pronalasku prilika.

Poruka bh. političarima

"I dalje, vjerujemo da čak i pri otežanim društvenim uslovima moguće je da kroz inovativnost i ustrajnost u poduzetništvu na kraju u tome i uspjeti. Nadamo se boljoj klimi za podsticanje i podršku mladih u njihovom poslovnom razvoju", kazao je.

Govoreći o politici nije želio previše trošiti riječi, ali ipak je istakao da je bosanskohercegovačka politička klima zasićena desničarskim strujama koje unazađuju progres našeg društva.

"Čak sam i skeptičan uputiti poruke trenutnim vladajućim centrima političke moći, upravo zbog toga što ne vjerujem u njihov kapacitet i volju da proizvode neophodne društvene promjene. Ukoliko bi morao poslati neku poruku, to bi bio podsjetnik da sa nivoom moći kojom raspolažu dolazi i veliki stepen odgovornosti za kvalitetnom edukacijom i konstruktivnim političkim djelovanjem", rekao je Eldin i za kraj uputio poruku svim mladim ljudima u BiH.

"Vjerujem da je odluka ostajanja ili odlaska iz BiH individualna za svaku osobu. Kao što je validna odluka za borbom za progresom u BiH, podjednako je i validna dugoročna briga za svoju budućnost koja može biti obezbijeđena odlaskom u bolju sredinu. Naravno, odgovornost za napuštanje iz države ne bi držao na građanima/kama, već na okolini koja tim istim mladim ljudima ne pruža zadovoljavajuće životne uslove. Lično sam odlučio jednog dana skupa sa suprugom se odseliti, ali podržavam osobe koje odluče i suprotno", zaključio je Eldin..

Veseli tandem iz Tuzle otkrio je i kako su si pri objavljivanju postavili cilj od 100 hiljada preuzimanja. Od njegovog ostvarenja su još daleko, ali već planiraju daljnje poduhvate - proširit će "Kočijaša" novim riječima.

  • Podijeli: