U četiri ukrajinske oblasti danas referendumi o pripajanju Rusiji

Stanovnici samoproglašenih narodnih republika Donjecka i Luganska (DNR i LNR), kao i teritorije Hersonske i Zaporoške oblasti u Ukrajini, koje su pod ruskom kontrolom, glasaće na referendumima o pristupanju Rusiji

  • Podijeli:
Ukrajina Rusija Mapa_Pixabay-1663909861926.webp Foto: Pixabay

Referendum će trajati od danas pa do 27. septembra.

Pitanje hitnog održavanja referenduma pokrenula su ranije ove nedjelje veća DNR i LNR, prenosi TAS S.

Datumi referenduma određeni su u utorak, a lokalni parlamenti su jednoglasno usvojili referendumske zakone, dok su izborne vlasti odobrile proceduru.

U utorak su se inicijativi pridružili stanovnici regiona Zaporožje i Hersona, pošto su lokalne proruske javne organizacije podnijele slične zahtjeve svojim vlastima.

U video obraćanju u srijedu ujutro, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će Rusija podržati odluku donijetu tokom referenduma.

Format plebiscita bio je tema najžešćih rasprava uoči glasanja, navodi TAS S.

Zbog vremenskih ograničenja i tehničkih problema donijeta je odluka da se koriste tradicionalni papirni listići i da se ne sprovodi digitalno glasanje.

Lično glasanje će se odvijati isključivo 27. septembra, dok će se ostalim danima glasati po zajednicama i na način od vrata do vrata iz bezbjednosnih razloga, navodi TAS S.

Stanovnici samoproglašenih DNR i LNR izjašnjavaće se da li „podržavaju priključenje svojih republika Rusiji kao federalnom subjektu“.

Stanovnici Zaporožja i Hersona će biti upitani da li su za „otcjepljenje regiona od Ukrajine, stvaranje nezavisne države i naknadno priključenje Rusiji kao federalnom subjektu“.

U DNR i LNR, gdje je sada ruski jedini službeni jezik, glasački listići će se štampati na ruskom jeziku.

U Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti pitanje će biti postavljeno i na ukrajinskom i na ruskom jeziku.

Zato što je trenutno u toku ukrajinska kontraofanziva, značajan broj stanovnika Donbasa, Zaporožja i Hersona je napustio svoje domove i oni će moći da glasaju van tih teritorija, uključujući i Rusiju, navodi TAS S.

Centralna izborna komisija Hersona očekuje da će na glasanju učestvovati oko 750.000 ljudi.

Zaporoška oblast ima oko 750.000 registrovanih birača.

DPR je odštampao oko 1,5 miliona glasačkih listića za svoje stanovnike.

Sva četiri regiona su izjavila da su posvećena maksimalnoj transparentnosti i legitimnosti, budući da su otvorena za praćenje od strane međunarodnih posmatrača.

Predsjednica Centralne izborne komisije LNR (CIK) Jelena Kravčenko saopštila je u srijedu da CIK "prima i razmatra" prijave stranih posmatrača, iako nije navela njihove zemlje.

CIK DNR saopštio je da očekuje strane posmatrače i obećao da će dati više informacija nakon njihove akreditacije.

Predsjednica izborne komisije Hersonske oblasti Marina Zaharova rekla je da su pozivi upućeni „velikom broju zemalja“.

Ruski CIK je takođe obećao da će poslati svoje posmatrače da nadgledaju referendume.

Državna duma (donji dom ruskog parlamenta) saopštila je da će članovi svih parlamentarnih frakcija dobiti pozive da učestvuju u praćenju glasanja.

Kako se navodi, "zbog ukrajinskog granatiranja i subverzivnih dejstava", proruske vlasti svih oblasti spremaju se da pojačaju mjere bezbjednosti tokom dana glasanja.

  • Podijeli: