Jednostavno najbolji: 22. Grend slem i povratak na tron!

Novak Đoković je osvojio desetu titulu u Melburnu

29.01.2023. 12:42
  • Podijeli:
Tan2023-01-2511022370_2 Novak Đoković AP PhotoDita Alangkara-63d107a9f1b41.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Dita Alangkara

Najbolji srpski teniser Novak Đoković pobijedio je Grka Stefanosa Cicipasa u finalu Australijan opena rezultatom 3: (6:3, 7:6 (4), 7:6 (7)). 

Time je u svoju zavidnu kolekciju dodao jubilarnu desetu titulu iz Melburna, ali i 22. Grend slem, čime se izjednačio sa Špancem Rafaelom Nadalom. Imajući u vidu da od ranije ima prednost u gotovo svim drugim značajnijim stavkama, od danas će njegovi obožavaoci sa mnogo više prava Srbina častiti sa G.O.A.T. epitetom, iako je jasno da će pomenuta trka trajati sve do penzionisanja velikih rivala.

Današnji trijumf ga vraća i na prvo mjesto ATP liste te će od sutra započeti 374. sedmicu, što je apsolutni rekord. Drugoplasirani Rodžer Federer ostao je daleko, na 310. nedjelja. Iako se muški i ženski tenis nemaju nikakvog razloga za porediti, izvjesno je da će Novak zapušiti usta i onima koji su potencirali da Štefi Graf ima četiri recke više od njega (na prvom mjestu ATP liste provela 377. sedmica).

Srbin je dobio prvi set protiv Grka sa 6:3. Pomenuti set je trajao 36 minuta. 

Đoković je sigurno ušao u meč, a u drugom gemu propustio je dvije prilike da napravi brejk. Srpski teniser je na svoj servis stigao do 2:1, a onda je stigao do brejka.

Đoković je potom na svoj servis potvrdio brejk i poveo 4:1. Srpskim teniser je održavao prednost od tri gema i prvi set je dobio rezultatom 6:3.

Đoković je drugi set dobio u taj-brejku rezultatom 7:6 (7:4). Drugi set je trajao 70 minuta.

Oba tenisera su sigurno osvojila prve gemove na svoje servise na startu drugog seta. Grk je potom prvi put na meču osvojio gem sa nulom i poveo 2:1. Đoković je dobrim prvim servisima i sigurnim forhendima stigao do 2:2. Igralo se potom gem za gem, a Cicipas u 10. gemu nije iskoristio set loptu.

Grčki teniser je zatim na svoj servis poveo 6:5, a  Đoković je izjednačio na 6:6. Srpski teniser je u taj-brejku poveo 4:1, ali je Cicipas izjednačio na 4:4. Đoković je potom osvojio tri poena i zasluženo je poveo 2:0 u setovima.

Cicipas je odlično otvorio treći set i napravio brejk već u prvom gemu, ali Đoković je odmah uzvratio na isti način i izjednačio. Do kraja seta igralo se gem za gem pa je i treći set riješen u taj-brejku. Đoković je bio uspješniji, te je treći set, a samim tim i meč, riješio u svoju korist rezultatom 7:6 (5). I treći set je trajao kao i drugi, 71 minutu.

Novaku je ovo 28. uzastopni trijumf u Melburnu, po čemu je takođe rekorder.

Cicipas će od sutra zauzimati treću poziciju na ATP listi, što je napredak za jedno mjesto u odnosu na aktuelnu sedmicu. Đoković će, kao što je već spomenuto, zasjesti na čelo liste sa 7.070 bodova, što je skok za četiri pozicije.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()