25 odgovora na pitanje: Zašto je Đoković najbolji ikada?

Bili mi pristrasni ili ne, svidjelo se to nekome ili ne, voljeli Noleta ili ne voljeli, ali to je tako. Brojke ne lažu...

01.02.2023. 18:10
  • Podijeli:
Novak Đoković_Ng Han Guan AP Tanjug-63da2bf8491e5.webp Foto: Ng Han Guan / AP / Tanjug

Novak Đoković je u ovom trenutku najbolji teniser svijeta svih vremena. Bili mi pristrasni ili ne, svidjelo se to nekome ili ne, voljeli ga ili ne voljeli, ali to je tako. Brojke ne lažu...

Za većinu nas na ovim prostorima, Nole je odavno GOAT (eng. Greatest of all Time; najveći svih vremena; prev. aut.).

Pa ipak, do prošle nedjelje mu je falio korak da ponese ovu laskavu titulu i uzdigne se na teniski pijedestal - jedna grend slem titula.

Srpski as ih je do tog 29. januara 2023. "izbrojao" 21, Rafael Nadal 22, a kako je za mnoge ovo presudan faktor, Španac je bio lider trke.

Ne zadugo. Đoković je u Melburnu pomeo konkurenciju, nakon svega što su mu uradili prošle godine osvetu je servirao hladnu, podigao 10. pehar na "Rod Lejver areni", doživio emotivnu eksploziju, a onda svima poslao jasnu poruku - da se vratio i da još zadugo ne misli da ode.

Nakon ovakvog epiloga, jasno je da je Novak lider famoznog boja koji su do nedavno činila tri asa. Pored Noleta i Rafe, Rodžer Federer je bio član Velike trojke. A kako je Švajcarac okačio reket o klin i ostao na 20 grend slem recki, knjiga je spala na dva slova.

Ako bismo sada podvukli crtu, vidjeli bismo da dileme uopšte nema. Sve je na Đokovićevoj strani. U nastavku teksta pročitajte i zašto:

Đoković je najbolji ikada jer ima rekordna 22 grend slema, baš kao i Nadal, od kojeg je bolji u svim ostalim relevantnim parametrima.

Đoković je najbolji ikada jer je na prvom mjestu ATP liste proveo rekordne 374 sedmice. Federer je na tronu bio 310, a Nadal 209 nedjelja.

Đoković je najbolji ikada jer ima bolji međusobni skor u odnosu na oba najveća rivala, protiv Nadala 30-29, u okršajima sa Federerom 27-23.

Đoković je najbolji ikada jer je godinu završavao kao prvi na listi u sedam navrata. Pit Sampras je to učinio šest puta, Federer i Nadal po pet...

Đoković je najbolji ikada  jer je ima najviše Velikih titula, u koje se ubrajaju grend slemovi, mastersi, sezonska finala i Olimpijske igre. Skupio ih je 66, Nadal je na 59, Federer na 54.

Đoković je najbolji ikada jer je jedini čovjek u istoriji "bijelog sporta" koji je u jednom trenutku bio šampion sva četiri grend slema.

Đoković je najbolji ikada jer je osvojio rekordnih šest ATP finala, baš kao i Federer.

Đoković je najbolji ikada jer je podigao rekordnih 38 pehara na mastersima, Nadal je na "koti 36", Federer na 28.

Đoković je najbolji ikada jer je jedini teniser u istoriji koji je osvojio svih devet mastersa.

Đoković je najbolji ikada jer je jedini teniser u istoriji koji je svih devet mastersa osvajao barem po dva puta.

Đoković je najbolji ikada jer je osvojio najviše novca na turnirima, 166,86 miliona dolara. Nadal je prihodovao 134,64, a Federer 130,59 miliona.

Đoković je najbolji ikada jer je sve titule osvojio u konkurenciji dva najveća rivala.

Đoković je najbolji ikada jer mu ništa nije poklonjeno u životu.

Đoković je najbolji ikada jer ga strahote NATO bombardovanja koje je preživio kao klinac nisu slomile već ojačale.

Đoković je najbolji ikada jer je trenirao u gelerima izbušenom bazenu, za razliku od rivala koji su talenat brusili u najprestižnijim akademijama širom planete.

Đoković je najbolji ikada jer je junak naroda, ne marioneta establišmenta.

Đoković je najbolji ikada jer zarađeni novac ne čuva za sebe, nego ga kroz svoju fondaciju ulaže u obrazovanje i bolju budućnost djece u otadžbini.

Đoković je najbolji ikada jer je donirao milione tokom poplava koje su zahvatile BiH, Srbiju, Hrvatsku, požara u Australiji, pandemije virusa korona na svim svjetskim meridijanima...

Đoković je najbolji ikada jer je imao hrabrosti da osnuje PTPA asocijaciju kojoj je jedini cilj zaštita i podrška teniserima i teniserkama koju baš i ne dobijaju od ATP-a i WTA-a.

Đoković je najbolji ikada jer se usprotivio globalnom narativu i ostao vjeran ličnim uvjerenjima i autonomiji svog tijela, što se pokazao kao ispravan izbor.

Đoković je najbolji ikada jer je jedini sportista kojeg su tretirali kao kriminalca, utamničili ga a potom izbacili iz Australije samo zato što "možda misli drugačije".

Đoković je najbolji ikada jer je uspio da se izbori sa torturom zapadnjačkih medija koji nisu mogli da podnesu što je momak iz tamo neke Srbije razbio romantični duopol Fedal.

Đoković je najbolji ikada jer se vratio na ATP tron nakon godine u kojoj mu je zabranjen nastup na Australijan open i US openu, u kojoj mu je ukradeno 2.000 poena nakon osvajanja Vimbldona i u kojoj nije mogao da nastupi na četiri mastersa.

Đoković je najbolji ikada jer je pred njim još nekoliko godina vrhunskog tenisa tokom kojih će ove brojke, bez sumnje, biti dodatno popravljene.

Za kraj, Đoković je najbolji ikada jer se ne druži sa Bilom Gejtsom.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()