Sedam godina od smrti legendarnog Muhammeda Alija

Amaterskim boksom se počeo baviti u 12. godini i u amaterskom ringu je pobijedio u 161 od ukupno 167 borbi

03.06.2023. 11:20
  • Podijeli:
muhamed ali anadolija 12-647b05bd6f285.webp Foto: Anadolija

Prošlo je sedam godina od smrti Muhammeda Alija, jednog od najkarizmatičnijih boksera svijeta svih vremena i velikog borca protiv rasističke segregacije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), javlja Anadolija.

Ali je kao Cassius Clay rođen 17. januara 1942. godine u Louisvillu, najvećem gradu u Kentackyju.

Amaterskim boksom se počeo baviti u 12. godini i u amaterskom ringu je pobijedio u 161 od ukupno 167 borbi.

Osvajač i zlatne olimpijske medalje Ali je u profesionalnoj karijeri slavio 56 pobjeda od ukupno 61 borbe koju je imao. Nanizao je čak 37 knockouta.

U 22. godini je prešao na islam i promijenio ime u Muhammed Ali.

Bio je i bliski prijatelj Malcolma X, poznatog aktiviste za ljudska prava i borca protiv rasizma u Americi.

Ali je umro u bolnici u Phoenixu u Arizoni na današnji dan 2016. godine nakon višegodišnje borbe s Parkinsonovom bolešću.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()