Preminula legenda svjetskog sporta: Jedan od rijetkih koji je podržao Alija

Brown se smatrao najvećim trkačem u historiji sporta u vrijeme njegova umirovljenja i ostao je jedan od najvećih trkača koji je ikada igrao u NFL-u

20.05.2023. 11:13
  • Podijeli:
Jim Brown_foto_Reuters-646880f7a34dc.webp Foto: Reuters

Preminuo je od najomiljenijih sportista u SAD-u, Jim Brown. On je najpoznatiji po svojim uspjesima sa Cleveland Browns kada ih 1964. godina doveo do titule u NFL-u.

Brown se smatrao najvećim trkačem u historiji sporta u vrijeme njegova umirovljenja i ostao je jedan od najvećih trkača koji je ikada igrao u NFL-u.

1971. Brown je primljen u Kuću slavnih NFL-a čime je postao prvi tamnoputi igrač kojemu je to pošlo za rukom. Pri tome je još jednom promijenio način na koji se tada gledalo na Afroamerikance u američkom nogometu. Njegovim ulaskom u Kuću slavnih također je pomogao svojoj zajednici da bude prihvaćenija u SAD-u.

Browna mnogi smatraju jednim od najdominantnijih igrača sporta uopšte, a on se odlučio umiroviti na samom vrhuncu svoje karijere kada je malo ko to očekivao, nakon osvajanja titule sa Cleveland Brownsima. Takvim potezom šokirao je sve, a sportske terena zamijenio je glumačkim setovima.

Njegov najpoznatiji film je Dvanaest žigosanih, a radio je i na filmovima poput Mars napada, Trkač i Samo igra.

Bio je jedan od rijetkih sportaša koji su podržali Muhammada Alija kada su mu oduzeti pojasi zbog njegovog anti-ratnog stava koji se protivio ratu u Vijetnamu.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()