Olimpijske igre: Muškarci će se takmičiti u sportu koji je do sada bio isključivo za žene

MOK je odnio ovu odluku na preporuku Međunarodne plivačke federacije (FINA), a sve u cilju jednakosti spolova na olimpijskim igrama

23.12.2022. 16:04
  • Podijeli:
australke-plivanje-profimedia-0744379403-63989aee9a562.webp Foto: Profimedia

Na Olimpijskim igrama u Parizu muškarci će se takmičiti u sportu koji je do sada bio isključivo za žene.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je donio odluku da će se na idućim Olimpijskim igrama 2024. godine u umjetničkom plivanju početi takmičiti i muškarci.

Umjetničko plivanje je na programu olimpijskih igara bilo od 1984. godine, a do Igara u Tokiju pod nazivom sinhronizovano plivanje, a u njemu su se takmičile isključivo žene, a u Parizu će se u umjetničkom plivanju takmičiti i muškarci.

MOK je odnio ovu odluku na preporuku Međunarodne plivačke federacije (FINA), a sve u cilju jednakosti spolova na olimpijskim igrama.

MOK je i ranije radio slične stvari, te je tako dozvolio ženama 2012. godine da se takmiče u boksu, a dvije godine poslije u Sočiju i u skijaškim skokovima.

Jedna od rijetkih disciplina koja je i dalje isključivo za žene je ritmička gimnastika, no neće biti iznenađenje ako se u budućnosti i muškarci budu takmičili.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()