(Ne)očekivano: F1 prvak i automobilski div "vezali zastave"

Ova saradnja ne tako davno je izgledala kao naučna fantastika. Pa ipak...

03.02.2023. 17:34
  • Podijeli:
RB19_Oracle Red Bull-63dd32d97ee68.webp Foto: Oracle Red Bull

Šampion Formule 1, Red Bul, otkrio je bolid RB19 s kojim će u novoj sezoni juriti odbranu obje krune, ali i podatak da je "vezao zastave" sa slavnim Fordom.

Ova saradnja ne tako davno je izgledala kao naučna fantastika. Pa ipak, širenjem F1 prema američkom kontinentu, te odustajanjem Honde od sopstvenog programa izrade agregata, bilo je jasno da Bikovima treba ozbiljan partner za budućnost.

A kada se pojavila informacija da će Ford 3. februara objaviti "nešto veliko", a istog dana F1 prvak otkriti svog aduta u Njujorku, onda su kockice počele da se slažu.

Američki automobilski gigant imao je čast da prvi objavi kako se vraća u najbrži karavan i to od 2026. godine, kada će doći do značajne promjene u pravilima.

Potom je i tim iz Milton KInsa otkrio svog novog aduta, uz informaciju da se od 2026. sprema saradnja sa konstruktorom motora koji je sa 10 timskih i 13 vozačkih titula ostavio neizbrisiv trag u F1.

Šef Bikova Kristijan Horner bio je fokusiran na sadašnjost. Kako je rekao, širenje na američko tržište i tri trke u ovogodišnjem kalendaru jednostavno su "natjerale" čelnike ekipe da RB19 pokažu svijetu u Velikoj jabuci:

"Posebna je čast biti ovdje, u Sjedinjenim Državama, u Njujorku. Amerika igra važnu ulogu u Formuli 1 ovih dana. Zato je bilo prikladno otkriti novi bolid i naše planove baš ovdje".

Promociji su prisustvovali i šampion Maks Ferstapen, timski mu kolega Serhio Perez, te rezervni vozač Danijel Rikardo, koji je morao da se zadovolji ovom rolom u timu u kojem je stekao reputaciju.

Triling će zajedničkim snagama pokušati da odbrani primat iz prethodne kampanje u kojoj je upisano nevjerovatnih 17 pobjeda, od kojih 15 idu "na dušu" holandskog asa.

"Pred nama je vrlo interesantna sezona. Naši rivali, bez sumnje, nisu sjedili skrštenih ruku. Očekujem da Ferari bude vrlo konkurentan, Mercedes će biti tu, a postoji više timova koji bi mogli da se uključe u borbu za vrh", oprezan je Horner.

Danas prezentovani RB19, pak, neće zavarati konkurenciju jer se očekuje da tek na testiranjima koja počinju 23. februara u Bahreinu vidimo prave dijelove na bolidu šampiona.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()