Formula 1: Ko su najplaćeniji piloti današnjice

Sedmostruki F1 prvak dugo je držao tron, međutim, u zadnje dvije sezone nije uspio da dođe do titule, te je i njegova zarada umanjena

11.05.2023. 19:03
  • Podijeli:
Maks Ferstapen_Darko Bandić AP Tanjug-645cba6337611.webp Foto: Darko Bandić / AP / Tanjug

Aktuelni prvak Formule 1 i lider tekućeg šampionata Maks Ferstapen najplaćeniji je vozač današnjice.

Zvijezda Red Bula ima godišnju platu od čak 55 miliona dolara, piše RacingNews365.

Holanđanin je projekat Bikova od tinejdžerskih dana, već dugo je prvi adut tima iz Milton Kinsa i, s obzirom na primanja, ali i performanse bolida, biće prva vedeta i u godinama koje slijede.

Drugi na listi je Luis Hamilton. Sedmostruki F1 prvak dugo je držao tron, međutim, u zadnje dvije sezone nije uspio da dođe do titule, te je i njegova zarada umanjena.

Britanac iz Mercedesa se u 2023. mora zadovoljiti sa "samo" 35.000.000 "zelenih novčanica".

Mjesto na "podiumu" zauzima i Ferarijev Šarl Lekler. On je u Maranelu projektovan kao novi šampion i u skladu s tim je dobio finu cifru od 24 miliona dolara.

No, stvari se ne odvijaju po planu, Propeti konjić i ove sezone je daleko od vrha i biće zanimljivo vidjeti kakva je budućnost pilota iz Monaka.

Kontinuirano dobre vožnje u Meklarenu osigurale su Landu Norisu unosan dugogodišnji ugovor od 20 miliona po sezoni.

Po potpisivanju se očekivalo da ekipa iz Voukinga napravi još jedan iskorak, uključi se u borbu za tron, no, to se nije desilo zbog čega mnogi preispituju Landov potez da se "veže" za tim na duge staze.

Norisov nekadašnji timski kolega Karlos Sajnc od Ferarija godišnje zaradi 12 miliona, dok drugom pilotu Red Bula Serhiju Perezu i prvoj uzdanici Alfa Romea Valteriju Botasu na račun "legne" okruglo 10.000.000 dolara.

Slijede potom Mercedesov Džordž Rasel sa osam, Alpinov Esteban Okon sa šest, te triling vozača koji po sezoni stave pet miliona dolara u džep. To su dvostruki prvak iz Aston Martina Fernando Alonso, zatim Pjer Gasli iz Alpina i Hasov Kevin Magnusen.

Vilijamsova uzdanica Aleks Albon godišnje inkasira tri miliona, dok po dva zarade Žu Gvanju (Alfa Romeo), Lans Strol (Aston Martin), Niko Hilkenberg (Has), Oskar Pijastri (Meklaren), te Nik de Vris (AlfaTauri).

Na začelju liste su Juki Cunoda iz AlfaTaurija i Vilijamsov Logan Sardžent, čija plata je milion dolara.

Ovom treba dodati da su ove osnovne, garantovane zarade, te da inkasirani novac može biti kud i kamo veći na osnovu performansi, pobjeda, podiuma, titula...

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()