F1 u Melburnu: Haos, drama, kontroverza i tri prvaka na podiumu

Bitka na ulicama Melburna bila je rijetko viđen haos sa odličnim trkanjem, izletanjima, crvenim zastavama, restartima

02.04.2023. 09:43
  • Podijeli:
Formula 1 Australija Melbur_Profimedia-6429319431270.webp Foto: Profimedia

Vozač Red Bula i aktuelni šampion Formule 1 Maks Ferstapen pobjednik je haotične Velike nagrade Australije, treće trke sezone.

Društvo na pobjedničkom postolju pravila su mu još dva prvaka, Mercedesov Luis Hamilton i Fernando Alonso iz Aston Martina.

Bitka na ulicama Melburna bila je rijetko viđen haos sa odličnim trkanjem, izletanjima, crvenim zastavama, restartima...

Ferstapen je slabo startovao sa prvog mjesta, izgubio je poziciju od Hamiltona, potom i od Džordža Rasela. Već u uvodu odustao je Ferarijev adut Šarl Lekler. 

Kada je u ranoj fazi Aleks Albon izetio sa staze, prvo je angažovano "bezbjednosno vozilo", a potom je trka i prekinuta, što je skupo koštalo vozače koji su prethodno zamijenili gume. Rasel je bio među njima.

To je olakšalo posao Holanđaninu prilikom restarta, isplanirao je napad na Britanca i lagano ga obišao uz pomoć DRS-a.

Od tog trenutka prvi Ferstapenov trijumf u Melburnu nije dolazio u pitanje, iako je u jednom trenutku vozio po "travi" uslijed blokiranja prednjih točkova.

Iza njegovih leđa veliki boj vodili su Hamilton i Alonso, te Karlos Sajnc i Pjer Gasli, dok se Serhio Perez probijao ka vrhu nakon starta iz boksa. Svi oni su profitirali Raselovim odustajanjem,

A onda je uslijedio novi zaplet. Kevin Magnusen je ostao bez točka, "parkirao" bolid na pisti, zbog čega je opet istaknuta crvena zastava.

Treći start bio je haotičan. Sajnc je u prvoj krivini "zakačio" Alonsa koji se izvrtio, uzdanice Alpina Pjer Gasli i Esteban Okon su se slupali, dijelovi bolida letjeli su na sve strane pa je trka opet prekinuta svega krug prije kraja.

To nije bio kraj trilera. FIA je odlučila da prilikom novog restarta pozicije budu vraćene na prethodno stanje, prije incidenata. Uz to, Sajnc je kažnjen sa pet sekundi na finalno vrijeme, zbog čega je završio kao 12.

Ferari će, bez sumnje, uložiti žalbu jer njegov kontakt sa Alonsom nije imao posljedicu pošto je Španac vraćen na treće mjesto.

Uz to, biće zanimljivo vidjeti da li će se neko žaliti na situaciju prilikom jednog od startova. Tada je Ferstapen prednjim točkovima bio na bijeloj liniji, a zbog sličnog previda Alonso je na prethodnoj trci kažnjen s pet sekundi.

Naredna F1 trka na programu je 30. aprila u Azerbejdžanu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()