Čovjek za velika djela: Kralj nemoguće učinio mogućim

Za 20 godina impresivne karijere Džejms je dokazao da ga ništa ne može zaustaviti na putu do cilja, da nikad ne odustaje i da nemoguće čini mogućim

08.02.2023. 08:29
  • Podijeli:
LeBron James_Mark J. Terrill AP Tanjug-63e34272c7fd8.webp Foto: Mark J. Terrill / AP / Tanjug

Lebron Džejms je novi kralj strijelaca NBA lige. Zasluženo. I niko, zapravo, nije ni sumnjao da će momak iz Akrona stići do podviga.

Za 20 godina impresivne karijere Džejms je dokazao da je čovjek za velika djela, da ga ništa ne može zaustaviti na putu do cilja, da nikad ne odustaje i da nemoguće čini mogućim.

Lebron je po mnogo čemu bio revolucionar. Nakon izazovnog odrastanja u Ohaju, zajedno sa još trojicom prijatelja, odlučio je da upiše Sent Vinsent - Sent Meri srednju školu. I ništa tu ne bi bilo čudno da nije riječ o privatnoj katoličkoj školi u kojoj su većina učenika bijelci.

Kontroverzan izbor još tada je otkrio dio Džejmsovog karaktera - da cilj opravdava sredstvo.

Osjetio je da je to najbolji izbor za njegovo košarkaško odrastanje, odigrao je četiri sjajne sezone, pomjerio granice, izašao na NBA draft direktno iz školske klupe, bio prvi pik... I ostalo je istorija.

Gotovo preko noći, Džejms je postao ikona "svog" Klivlenda. Ekipa je rasla, značajno napredovala, ali nedovoljno. I, poslije sedam sezona, Kralj je povukao još jedan hrabar potez koji je šokirao planetu - digao je sidro i prešao u Majami.

Navijači Kavalirsi bili su u agoniji. Palili su njegove dresove, pravili haos po gradu, od njega napravili državnog neprijatelja broj jedan.

A šta je uradio Lebron? Nije se ovsrtao, odlučno je počeo novu avanturu na Floridi u kojoj je stigao do NBA sna, šampionskog prstena. Ne jednog, već dva.

Kkada je ispunio jednu od glavnih ambicija, uslijedio je novi šok. Džejms je zatražio oprost i vratio se u Ohajo u kojem je imao nedovršena posla.

Rođeni pobjednik "povukao" je tim naprijed i u istorijskoj sezoni otišao do kraja, donijevši prvi pehar u Klivlend. Bilo je to iskupljenje u velikom stilu.

No, tu nije bio kraj hrabrim odlukama. Kralju je trebao novi izazov. I našao ga je u slavnoj franšizi iz Los Anđelesa. Lejkersi su bili novi test, ali i novi dokaz da Lebron spada u najelitnije NBA društvo. Prvo je uzeo prsten sa Jezerdžijama, a rano jutros učinio nešto što su mnogi smatrali nemogućim.

"Nikada nisam pomislio da je moguće oboriti rekord mog saigrača Karima Abdula-Džabara", bio je iskren Medžik Džonson dok je čestitao Džejmsu.

Sve je "mirisalo" na rekord. Lebron je bio najmlađi igrač koji je stigao prvo do 10.000, potom 20.000, onda i 30.000 poena, u prosjeku postizavši 25+ koševa u 19 vezanih sezona.

Kao ruki, većinu koševa postizao je u reketu, uz skromnih 29 odsto šuta za tri poena. Iz sezone u sezonu, Džejmsova igra je evoluirala. 

U kampanji 2012/13, dok je nosio dres Hita, procenat šuta s polja je digao na 40,6. U posljednje dvije sezone u Kaliforniji njegova igra je bliža luku za tri poena nego reketu. I to mu je omogućilo da i u 20. sezoni bude jednako ubojit.

Lebron je tako stao uz rame velikanima, rekorderima NBA lige po broju postignutih pogodaka. Seriju je počeo Džo Fulks, nastavio Džordž Mikan, potom su na tronu sjedili i Dolf Šejs, Bob Petir, te Vilt Čembrlen. Kada je na isti zasjeo Abdul-Džabar, činilo se da je brojka od 38.387 poena nedostižna.

Ne i za Džejmsa. Košem iz okreta protiv Oklahoma Sitija, Kralj je krunisan u Los Anđelesu, a prvi mu je čestitao upravo Karim, simbolično mu predavši loptu, kao novom lideru koji, čini se, ne namjerava da stane i nikoga neće iznenaditi ako nakon posljednje sezone u karijeri pored njegovog imena bude pisala brojka od 40.000+ koševa.

"Biti u prisustvu takve legende kao što je Karim, znači mi mnogo. Svima koji su bili dio mog putovanja tokom ovih 20 godina, samo želim da kažem hvala. Hvala što ste mi dozvolili da budem dio nečega o čemu sam uvijek sanjao. Nikada, ni u milion godina, ne bih sanjao da je bolje nego što zapravo jeste večeras", izjavio je novi rekorder.

A sada već stari, odao je priznanje svom nasljedniku:

"Lebronova karijera pokazuje da je on momak koji je planirao da dominira ovom igrom. Imao je i snagu i talenat da direktno uđe u NBA i napravi momentalni efekat. I to traje već 20 godina. Džejms ima tu neodredivu esenciju zvanu liderstvo zbog koje ljudi žele da ga prate", zaključio je Abdul-Džabar.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()